Bezoek ons
Boomstede 638, 3608 BR Maarssenbroek
Bel ons
0346 - 554084
Stuur ons een bericht
info@heliosmedica.nl

Diabetische retinopathie, ook wel DRP of retinitis diabetica genoemd, is de benaming voor afwijkingen of schade aan het netvlies die wordt veroorzaakt door suikerziekte.

Wat is diabetische retinopathie?

Bij diabetes kunnen de bloedvaten in het netvlies beschadigen. Deze bloedvaten lekken vocht, vet of bloed. De netvliesbeschadigingen hebben niet altijd invloed op het zicht. Iemand kan dus diabetische retinopathie hebben zonder het te merken. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet op tijd herkend en behandeld worden, kan iemand blind of slechtziend worden.

Diagnose

Bij onderzoek door de oogarts worden de pupillen met druppels verwijd, zodat het netvlies goed kan worden bekeken. Als de oogarts afwijkingen ziet, worden er meestal foto’s gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Hiermee kan de arts de mate en de ernst van de afwijkingen beoordelen. Ook kan er een OCT-scan van de macula gemaakt worden om te zien of er vocht onder macula zit.

Het risico op het krijgen van retinopathie neemt toe naarmate iemand langer suikerziekte heeft en wanneer de diabetes minder goed onder controle gehouden is. Toch kunnen complicaties ook optreden wanneer de diabetes optimaal wordt behandeld. Daarom is het van groot belang de diabetesbehandeling regelmatig te bespreken met een (oog)arts. Omdat het mogelijk is al geruime tijd aan suikerziekte te lijden zonder daar iets van te merken, is het verstandig de ogen binnen drie maanden te laten controleren als er suikerziekte is vastgesteld. Het is belangrijk dat mensen met diabetes elk jaar een oogonderzoek ondergaan, om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Meestal wordt er bij deze controles ook een foto van het netvlies gemaakt.

Afspraak maken

Translate »