Bezoek ons
Boomstede 638, 3608 BR Maarssenbroek
Bel ons
0346 - 554084
Stuur ons een bericht
info@heliosmedica.nl

T.C.G Oosterse geneeskunde

De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) bestaat al duizenden jaren. Vanuit de oude Chinese natuurfilosofie is de basisgedachte dat ziektes ontstaan doordat de balans in het lichaam verstoord is. Wanneer deze natuurlijke balans weer hersteld kan worden, zal de patiënt volgens deze gedachte weer gezond zijn. Gezondheid is niet alleen maar de afwezigheid van ziekte. De Chinese geneeskunde heeft zich inmiddels al 4000 jaar ongestoord kunnen ontwikkelen. Hierdoor is de ze uitgegroeid tot een waardevol en uitgebreid systeem dat een  grote bijdrage kan leveren aan de huidige gezondheidszorg.

 

TCG  

De TCG ziet de mens als geheel en gaat er van uit dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Bij een disbalans kunnen er psychosomatische klachten ontstaan, maar ook omgekeerd, somato -psychische klachten. Dus lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit psychische problemen of emoties en  psychische problemen kunnen voortkomen uit lichamelijke klachten. Als b.v. een vrouw na een bevalling veel te weinig energie heeft en de bloedcirculatie is niet in orde, dan wordt het hele lichaam te weinig gevoed. Dan zal de ene vrouw een bekkeninstabiliteit kunnen ontwikkelen en de andere vrouw een postnatale depressie. Dit kan dus allebei dezelfde oorzaak hebben.

Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig als je kiest voor een behandeling door een TCG-therapeut. We adviseren wel om bij ernstige problemen altijd eerst langs te gaan bij je huisarts.

 

Wanneer TCG?  

In 1979 bracht de World Health Organisation (WHO) een rapport uit met een overzicht van  ziekten en aandoeningen die door TCG kunnen worden behandeld. In onderstaande lijst vind je ziekten en aandoeningen waarbij de inzet van een van de disciplines van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) effectief zou kunnen zijn:

Allergieën: voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen, enz.

Borst: spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst en hartkloppingen.

Gewrichten en spieren: stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier- of pees(pijn)klachten, frozen shoulder, RSI, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek- en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures en herstel na orthopedische operaties.

Gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leucorhoa) en vaginale schimmel.

Hoofd: hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière) en zwaar gevoel in het hoofd.

Huid: transpiratie problemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten en zweren.

 

Translate »