Wat is shiatsu stoelmassage?

Een shiatsu massagestoel werkt volgens het principe van de shiatsu massage, waarbij druk wordt uitgeoefend op het lichaam op verschillende punten. Tijdens de stoelmassage worden hoofd, nek, schouders, rug, heupen, armen en handen behandeld. De massagestoel is een speciaal daarvoor ontwikkelde, ergonomische stoel. De stoel ondersteunt alle lichaamsdelen, zodat het lichaam zich goed kan ontspannen.

Bedrijven en verzuimpreventie door shiatsu massage

Door specifiek op de klachten, ontstaan door een lichaam uit balans, te richten middels het gebruik van een shiatsu stoelmassage kan de stress verminderd worden, waardoor men zich beter voelt. Voor bedrijven is het ook interessant om na te denken over een eventuele behandeling met een shiatsu stoelmassage van medewerkers die klachten ervaren of juist voordat ze klachten ervaren. Wellicht zou het zelfs rendabel zijn om een dergelijke stoel aan te schaffen en vrij beschikbaar te maken tijdens pauzes. Het voordeel hiervan kan een groot verminderd verzuim zijn, wat financieel zeer interessant is.

Hoe werkt het?

Bij een shiatsu massage wordt uitgegaan van het principe van meridianen. Dit zijn energiebanen die zich in het lichaam bevinden. Het idee achter een shiatsu massage is dat ziekte, stress of andere lichamelijke klachten het gevolg zijn van een verstoring in de energiebanen in het lichaam. Om de lichamelijke klachten weg te halen, is het dus noodzakelijk om de energiebanen weer terug in balans te brengen. Aangezien de verstoringen in de meridianen vaak blokkades of knelpunten in de meridianen zijn, is het volgens het shiatsu principe nodig om druk uit te oefenen op de meridianen zelf, zodat deze als het ware weer open gaan staan. Door deze drukpuntmassage worden niet alleen de meridianen losser gemaakt, maar verbetert ook de doorbloeding in het gehele lichaam. Hierdoor kunnen spieren ontspannen, kan het bloed beter afvalstoffen uit het lichaam leiden en verbetert tevens de toevoer van zuurstof naar de hersenen.

Lichaam en geest in balans

Iedereen heeft ontspanning nodig. Zonder ontspanning kan een lichaam zichzelf niet herstellen en kunnen de hersenen zichzelf niet terug in een natuurlijke balans zetten. Als een lichaam met name fysieke arbeid verricht, wordt dit merkbaar in de ledematen of gewrichten die het meest belast worden. Een lichaam dat met name denkwerk verricht kent ook soortgelijke klachten, echter nu met name op het hoofd gericht. Hoofdpijn, concentratieproblemen, stress, lichamelijke problemen en zelfs overgewicht kunnen ontstaan door onvoldoende ontspanning voor de hersenen en het hoofd. Om dergelijke ontspanning te creëren is het noodzakelijk om te zorgen voor voldoende ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Een lichaam kan tijdelijk uit balans zijn door een grote inspanning die geleverd moet worden, daar is het lichaam ook op berekend. Een langere tijd, zonder ontspanning tussendoor, kan echter grote lichamelijke en psychische klachten opleveren. Ontspanning en balans zijn daarom de kernwoorden tot een gezond lichaam en verminderde stress. Verzuim en preventie.

Uit onderzoek, bijvoorbeeld van TNO naar ziekteverzuim en kosten uit 2014, blijkt dat de grootste kostenposten voor een organisatie het ziekteverzuim en de verminderde arbeidsproductiviteit zijn. Het is daarom belangrijk om problemen vóór te zijn als werkgever. Mensen die uit balans dreigen te raken geven altijd vooraf signalen af. Soms zijn signalen minder zichtbaar, maar vooral voelbaar en uiten mensen zich vooral ook non-verbaal.