Droge/natte seniele maculaire degeneratie

Maculadegeneratie (MD) is een verzamelnaam voor netvliesaandoeningen waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt. Gezichtsscherpte is het vermogen om details te zien. Details neemt u waar met het centrale deel van het netvlies, de macula of gele vlek. Door degeneratie van de macula ontstaan problemen met bijvoorbeeld lezen, autorijden en het herkennen van gezichten. Verandering van brillenglazen biedt geen oplossing.

Eerste symptomen

De meest voorkomende vorm is de Leeftijdgebonden Macula Degeneratie (LMD) bij mensen vanaf het 55ste levensjaar. Deze vorm uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier. Sommige mensen zien een wazige of donkere vlek, die meegaat in het centrum van het kijken. Bij anderen openbaart LMD zich door vervormingen van het beeld.

Ook het verloop van LMD kan verschillend zijn. In de meeste gevallen (de droge vorm) verloopt het proces langzaam. Bij de natte vorm van LMD (in 10% van de gevallen) treden er plotseling veranderingen in het zicht op. Het is belangrijk dan snel naar een oogarts te gaan. Voor deze natte vorm is snelle actie erg belangrijk. Een behandeling met injecties kan bijvoorbeeld nodig zijn om schade zo veel mogelijk te beperken.

LMD leidt zelden tot volledige blindheid.