Japanse behandeling

€45

blockquote

Wat zijn japanse behandelingen?

Er zijn veel verschillende soorten Japanse behandeltechnieken, Japanse acupunctuur is er daar een van.

Na het inleidende gesprek neem je plaats op de futon (Japanse mat) of op de behandeltafel. Daarna stel ik de vervolg diagnose door middel van palperen en voelen van de reflexzones in de hara/abdomen (buik). Op basis van het voelen en je reactie daarop plaats ik de naaldjes die heel dun en fijn zijn max. 2 -4 mm diep.

Na het zetten van de naaldjes op verschillende acupunctuurpunten van het lichaam, voel ik opnieuw de pols en hara en kijk ik of de pijnlijke zones verminderd zijn en er meer balans is. Harde, gestagneerde plekken worden zacht en pijnlijke zones verdwijnen.

Het voordeel van de Japanse acupunctuur is dat de naaldjes klein en dun zijn zodat je (bijna) niet voelt dat ze worden geplaatst en doorgaans niet dieper dan 2 a 4 mm.

De naaldjes blijven een tijdje zitten en deze techniek combineer ik met Shiatsu.

Zo ontstaat er een mooie combinatie die een diepe ontspanning brengt en het zelfhelend vermogen van je lichaam stimuleert en in balans brengt.

Jin Shin Jyutsu

Jin Shin Jyutsu is een oude geneeskunst uit Japan om de levensenergie te harmoniseren. Jin Shin Jyutsu kent 26 energiesloten, aan beide zijde van het lichaam. De energiesloten bevinden zich veelal op de meridianen, dit zijn energiebanen die door het lichaam lopen en elk met een uniek orgaan verbonden zijn. Door mijn vingers/handen te leggen op de energiesloten gaan deze ‘open’ en zal de energie worden geharmoniseerd, waardoor blokkades verdwijnen. Als de blokkades verdwijnen zal je lichaam worden geheeld.

Toyohari

Toyohari is een stijlvorm binnen de Japanse acupunctuur.

Acupunctuur is van oorsprong Chinees en door de nauwe banden tussen beide landen in Japan terechtgekomen. In Japan heeft de acupunctuur zich verder ontwikkeld. Begin vorige eeuw heeft een groep acupuncturisten een nieuwe stroming binnen de acupunctuur ontwikkeld: Keiraku Chiryo, wat meridiaantherapie betekent.

Toyohari is een vorm van Keiraku Chiryo.

De essentie van Toyohari of meridiaan therapie is het in balans brengen van de energie in de meridianen. Als het lichaam in balans is, is het gezond en in staat gezond te blijven. Meridianen functioneren niet los van elkaar, maar vormen één systeem. De verstoring van één meridiaan heeft daarom ook gevolgen voor de anderen.

Een klacht komt vaak niet alleen. Er zijn zes Yin en zes Yang meridianen die onderling een sterke relatie hebben. De 12 meridianen zijn onderverdeeld in de vijf fasen, Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. De Toyohari-acupunctuur bekijkt systematisch alle fasen en Yin- Yang relaties om de meridianen weer te balanceren

Pijnloos

Toyohari is ontwikkeld door een groep vooraanstaande blinde acupuncturisten. Door hun uitstekende sensitiviteit zijn hele specifieke technieken ontwikkeld die als kenmerk dragen: minder is meer. De naalden gaan bij Toyohari niet of heel oppervlakkig door de huid heen en blijven veelal niet staan tijdens de behandeling, zoals gebruikelijk bij de Chinese stijlvormen. De behandeling is daarom zeer verfijnd en toepasbaar zonder enige pijn.

Shonishin

Kinderen wil je natuurlijk zo min mogelijk belasten en al helemaal geen pijn doen tijdens de behandeling. Voor de kleintjes zet ik dan ook een Japanse techniek in genaamd Shonishin. Deze methode is ontwikkeld vanuit de ervaring dat kinderen weinig stimulatie nodig hebben om te kunnen herstellen omdat hun lichaam nog in volop ontwikkeling is. Chinese acupunctuur kan een overreactie geven waardoor klachten verergeren.

In plaats van naalden worden kleine metalen instrumenten gebruikt waarmee gestreken of getikt wordt op de huid. Na de behandeling worden soms zeer kleine, metalen korrels met een plakkertje op de huid gezet. Aan de ouders kan gevraagd worden de behandeling in overleg met de behandelaar zelf dagelijks toepassen om het herstel te bevorderen. In enkele gevallen wordt een uiterst dun naaldje ter grootte van een dikke haar, even ingezet en weer verwijderd. Het kind voelt hier niets van. Ook kan Japanse moxa worden ingezet bij de oudere kinderen die wat langer rustig kunnen blijven zitten. Beide technieken zijn pijnloos.

Shiatsu-Ryoho

Shiatsu is een drukpuntmassage die zijn oorsprong heeft in de Chinese geneeskunst en na de 6e eeuw na Christus verder is ontwikkeld in Japan. Het is gebaseerd op de invloed die energiebanen (meridianen) op onze fysieke en geestelijke welzijn hebben. Deze meridianen lopen in min of meer vaste lijnen door ons lichaam en bepalen het functioneren van organen, spieren, botten, zenuwen en huid. Door druk uit te oefenen op bepaalde punten op de meridianen (tsubo’s) middels duim, hand of elleboog kan de energie van de betreffende meridiaan gestuurd worden. Hierdoor zal het lichaam een nieuwe balans vinden die voor u prettiger en vitaler aanvoelt. De therapeut doet dus een beroep op het zelfhelende vermogen van het lichaam.

In 1925 heeft dhr. Tokujiro Namikoshi het Shiatsu Therapie Instituut opgericht en samen met zijn zoon, Toru Namikoshi, de Shiatsu Ryoho ontwikkeld waarin ook gebruik wordt gemaakt van de inzichten van de westerse fysiotherapie. In Shiatsu Ryoho neemt de werking van het zenuwstelsel en het hormonale stelsel een belangrijke plaats in. Tijdens de behandelingen wordt d.m.v. vingerdruk het zenuwstelsel dusdanig geprikkeld dat het lichaam en geest zich beter en sneller kunnen afstemmen op de eisen die de omgeving aan u stelt (homeostase).

Shiatsu Ryoho is erg effectief gebleken bij concrete pijnklachten. Na een behandeling voelt men zich vaak fris en ontspannen. Het vermindert spierspanning, stimuleert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen. In tegenstelling tot veel reguliere manuele therapieën, wordt bij een shiatsu ryoho niet alleen op de pijnlocatie gewerkt, maar ook algemeen harmoniserende gebieden als nek, hoofd, rug en voeten worden behandeld.

Hara Massage

Je buik vormt een soort tweede stel hersenen. Net als in je hoofd worden er emoties opgeslagen en verwerkt. Je kan er dus maar beter goed zorg voor dragen. Via chi nei tsang bijvoorbeeld, een subtiele buikmassage, gebaseerd op de Chinese taoïstische traditie.

Stress, gebrek aan slaap en sombere gedachten. Ze hebben een rechtstreekse impact op je buik. Klopt het dan, zoals de Chinezen stellen, dat je buik het centrum is van de wereld? Volgens de oosterse visie is die zone in elk geval het centrum van je zijn. De tan tien of hara zoals zij de buik noemen is niet alleen de bron van levensenergie maar ook het archief van je emoties en het middelpunt van je zwaartekracht.

Onbewust beseffen we wellicht dat onze ingewanden tot meer dienen dan gewoon voedsel verteren. Dagelijks absorberen en mêleren je darmen ook al je emoties, ook al zijn die soms behoorlijk moeilijk te verteren. En dus incasseert je buik, begint die te rommelen, heb je het gevoel dat je darmen in de knoop liggen, krijg je fysieke last en vermindert de kwaliteit van je leven. Meer en meer beseffen we dat onze hersenen niet als enige aan het roer staan van ons lichaam.

Zo is je gemoedstoestand rechtstreeks gelinkt aan je ingewanden: wie verliefd is heeft vlinders in zijn buik en als je voor een moeilijke opdracht staat kan het ‘in je buik slaan’.

Geluksorgaan

Een vergezochte theorie? Toch niet, zo toont recent wetenschappelijk onderzoek aan. Door onze buik als een tweede stel hersenen te zien onderschrijven wetenschappers de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Duizenden jaren al gaat die uit van een complexe verhouding tussen ingewanden en hersenen, tussen buik en emotie. In onze buik zijn niet minder dan 200 miljoen neuronen actief!

Dat ‘intelligente orgaan’, zoals Michael D. Gershon van de Columbia Universiteit de buik omschrijft, waakt over de spijsvertering en wisselt informatie uit met onze hersenen. Het zenuwstelsel van de hersenen en dat van de buik lijken op elkaar en hebben dezelfde complexe structuur. Ze zijn verbonden door de nervus vagus en blijven voortdurend ‘in gesprek’ met elkaar.

Onderzoekers beginnen nu pas die geheime taal te ontcijferen. Tot hun verbazing ontdekten ze dat onze buik 95 % van alle serotonine produceert, een neurotransmitter die belangrijk is voor het regelen van emoties. ‘We wisten al dat wanneer we het moeilijk hebben, ook de spijsvertering daaronder lijdt. Maar we stelden vast dat het omgekeerde ook geldt. Je buik is in staat om je gevoelens te beïnvloeden’, zegt Michel Neunlist, directeur van het onderzoekscentrum INSERM in Nantes.

Van hart naar buik

We beleven de boodschappen die onze buik naar onze hersenen stuurt niet bewust, maar ze sturen onder meer de manier waarop onze hersenen de wereld zien. Ze bepalen of we al dan niet positief denken, of we angst en stress kunnen weerstaan. ‘Het is op die manier dat onze buik bijdraagt tot ons onbewuste’, beklemtoont Gershon. Met andere woorden: als het met je buik goed gaat, gaat alles goed …

‘Er is niks belangrijkers dan gezonde ingewanden’, vindt in elk geval schrijver Driss Chraïbi. De buik tot rust laten komen, gevoelens in evenwicht brengen, knopen ontwarren, negatieve energie loslaten.

Buikmassage komt voort uit een van de oudste Chinese taoïstische tradities. Monniken pasten het toe om te ontgiften en om hun energie subtiel op peil te houden. Het is gebaseerd op de vijf belangrijkste systemen van het lichaam: de bloedbanen, het lymfestelsel, de zenuwen, de spieren en de energiebanen. ‘Die systemen zijn verbonden in de buik van het lichaam. Stress, spanningen en gevoelens verhinderen er de vrije circulatie van de levensenergie (chi) in het hele lichaam.

Afspraak maken?

Door op de knop “Book online” boven aan de pagina te drukken kunt u een afspraak maken en u vrijblijvend laten informeren over de mogelijkheden.