Helios Massage

€45

blockquote

Wat voor massages zijn er beschikbaar?

Bij Helios Medica hebben wij een aantal verschillende soorten massages. Deze zijn:

 • Sportmassage
 • Triggerpoint massage
 • Dynamische massage
 • Wervelkolom correctie
 • Deep tissue massage
 • Bindweefsel massage
 • Magnesium therapie
Sportmassage

Hoe werkt sportmassage?

Bij sportmassage pas ik gevarieerde handgrepen toe op een ontbloot lichaamsdeel. De massage is bedoeld om spieren voor te bereiden op een inspanning of om spierherstel na de inspanning te bevorderen. Het verschil tussen voorbereidend of herstellend zit in het tempo en de handgrepen die ik toepas. Sportmassage voorkomt dat er een blessure ontstaat of bevordert het herstel van een blessure.

Voor wie is sportmassage geschikt?

Of je nu sport op professioneel of op recreatief niveau, sportmassage is geschikt voor iedereen die beweegt. Ook als je helemaal niet sport, kun je baat hebben bij sportmassage. Niet-sporters hebben vaak dezelfde klachten als sporters, bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding of stress. Een sportmassage kan uitkomst bieden.

Waarom sportmassage?

Blessures ontstaan als je vaak te veel ineens beweegt, te intensief of op een verkeerde manier. Dit kan gebeuren als je aan het sporten bent, maar ook op je werk of in je vrije tijd. Met als gevolg: spierpijn, ophoping van afvalstoffen en blessures. Als je lichaam hier onvoldoende van herstelt, kan het overbelast raken. Sportmassage voorkomt dat er een blessure of overbelasting ontstaat. Ook bevordert sportmassage het herstel van een bestaande blessure.

Triggerpoint Massage

Een triggerpoint is een plek in de spier waar de contractiele elementen continu samengetrokken zijn. Vaak wordt het een spierknoop genoemd. Het belangrijk effect van een triggerpoint is dat door de contractie op de ene plek, ervoor zorgt dat de spier op een andere plek continu uitgerekt is. Hierdoor staat ook de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning, wat dan vaak weer symptomen veroorzaakt in nabijgelegen gewrichten. De voortdurende spanning in de vezels van het triggerpoint zelf beperken de circulatie in het omliggende gebied. De ophoping van afvalstoffen, maar ook het gemis aan zuurstof en voedingsbestanddelen die voor de celstofwisseling noodzakelijk zijn, kunnen triggerpoints maanden en zelfs jarenlang in stand houden, tenzij er ingegrepen wordt.

Het probleem bij het behandelen van triggerpoints is dat zij vrijwel altijd pijn veroorzaken op een andere plek. Terwijl de reguliere pijnbestrijding is gebaseerd op de gedachte dat de oorzaak van de pijn gezocht moet worden op de pijnlijke plek zelf.

Dit zet iedereen op het verkeerde spoor, inclusief de meeste artsen. Het chemisch stillen van de pijn, dat tegenwoordig de steeds duurder wordende voorkeursmethode is, geeft ons de illusie dat er iets goeds gebeurt, terwijl het in werkelijkheid slechts het probleem verbergt. Als pijn wordt gezien in zijn hoedanigheid, als boodschapper in plaats van als ziekte, kan de behandeling worden gericht op de oorzaak van het probleem.

 

Dynamische Massage

De basis voor de dynamische massage (pulsing) ligt in Tragering en Holistic Pulsing. Dr. Milton ontdekte in 1950 Trager in Hawaï. Hij was arts en natuurgenezer. Geert de Coillie combineerde uiteindelijk de ontspannende technieken uit Tragering en Holistic Pulsing en hij liet het therapeutische component weg en zo ontstond Dynamische massage.

Dynamische massage (pulsing) is een vloeiende aaneenschakeling van subtiel zacht tot stevig ritmische uitgevoerde bewegingen. Ze veroorzaken rollende, schuddende, wiegende en verende bewegingen van het lichaam. Zo ontstaat een golfbeweging in je hele lijf die in gang gezet wordt en in stand gehouden wordt. De energie in het lichaam gaat letterlijk weer stromen.

Dynamische massage (pulsing) heeft een diepe ontspannende werking op lichaam en geest. Denk maar aan het effect dat het wiegen van een baby heeft. Gewrichten en spieren voelen na de massage soepeler. Je komt heerlijk tot rust.

Het menselijk lichaam bestaat voor een heel groot deel uit water. Pulsing is gebaseerd op het golven. Als er op een plek op het lichaam een impuls gegeven wordt, dan gaat deze als een golfbeweging door het hele lijf. Hierdoor werkt pulsing van top tot teen en in dieper liggende spieren, de gewrichten en organen.

De dynamische massage(pulsing) werkt niet alleen op het fysieke lijf, maar beïnvloedt ook de psyche en de emoties.

Wervelkolom Correctie

De Dorn methode is een vriendelijke en zachte methode waarmee wervels en gewrichten kunnen worden gecorrigeerd.

Het is uitermate geschikt voor mensen die niet “gekraakt” willen of kunnen worden. Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met klachten in de rug. Een beenlengte verschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben maar kan ook ontstaan zijn door dat er knie-, heup- of spronggewricht is gesubluxeerd. (hier door is er ruimte in het gewricht ontstaan)

Het heupgewricht bestaat uit een kop die door ligamenten en spieren in de kom op de plaats wordt gehouden. Door verschillende oorzaken kan deze kop uit de kom getrokken worden, bijvoorbeeld door te veel auto te rijden, verkeerd bewegen, een ongeval of door te veel met de benen over elkaar te zitten. “Pendelen” we ook nog met het onderbeen (bijvoorbeeld schakelen of gas geven tijdens het auto rijden), dan wordt de trekkracht van de kop van het bovenbeen versterkt. Wanneer we dan weer opstaan, glijdt de kop helaas niet altijd volledig terug in de kom. Hierdoor ontstaat er heel geleidelijk ruimte in het heupgewricht. De ligamenten en spieren worden iedere keer een beetje uitgerekt waardoor er een verschil in beenlengte ontstaat. Om dit beenlengteverschil op te hebben, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer (orthopedische hakverhoging). Bij de Dorn methode wordt juist het langere been op een natuurlijke wijze korter gemaakt.

Een beenlengte verschil kan vrijwel altijd met de Dorn methode worden opgeheven.

Deep Tissue

Deep tissue massage is een krachtige massage om het lichaam weer in balans te brengen. Door middel van langzame, diepe massagetechnieken met veel aandacht voor de spieren, wordt de ‘energiestroom’ verbeterd. Zo vloeit alle stress en spanning weg. De deep tissue massage is vooral geschikt voor mensen met langdurig opgehoopte spanning in lichaam en geest. Omdat de methode veel aandacht op bepaalde gebieden legt, kan je lichaam tijdens en na de massage soms wat pijn doen. Als je een kwalitatief goede massage hebt gehad, voel je je na twee dagen een stuk beter.

Het is erg bevorderlijk voor je gezondheid om deze massage te ondergaan. Wanneer je spieren verkrampt zijn, is de circulatie van zuurstof en bloed plaatselijk geblokkeerd. Een deep tissue massage helpt die blokkade op te heffen.

Na een deep tissue massage is het noodzakelijk om veel water te drinken. Er kunnen opgehoopte afvalstoffen vrijkomen. Water helpt om de afvalstoffen kwijt te raken.

Bindweefsel Massage

Bindweefselmassage en deep tissue massage zijn beide intensieve massages. De ene massage worden de spieren stevig aangepakt, en bij de andere wordt de massage toegepast op de bindweefsellaag. De massages zouden mogelijk pijnlijk zijn. Hier door worden wel de weefsels een stuk soepeler.

Bindweefselmassage wordt niet toegepast op de spieren, maar op de bindweefsellaag van het lichaam die zich tussen de opperhuid en de spieren bevindt. Het is een therapeutische massage, speciaal bedoeld om de huid te herstellen. Vaak wordt het gezicht gemasseerd, maar het kan ook helpen tegen cellulite en striae. Met stevige massagegrepen in het bindweefsel wordt de doorbloeding geactiveerd en de aanmaak én kwaliteit van collageen en elastine gestimuleerd. De klassieke bindweefselmassage is ontwikkeld door fysiotherapeuten. De massage wordt uitgevoerd door huidspecialisten en huidtherapeuten die les hebben gehad in bindweefselmassage.

Deze massage kan helpen tegen rimpels, huidveroudering, rokershuid, verslapte huid, slecht doorbloedde huid, littekens, couperose en acne. Een bindweefselmassage is zelfs geschikt voor de dunne, gevoelige en vlekkerige huid. Voor de massage wordt je huid gereinigd. Na de massage voelt de huid rozig en warm. Dat komt doordat de doorbloeding is gestimuleerd. De massage wordt meestal in een kuur gegeven. De eerste behandelingen zijn niet bepaald ontspannend en zou wellicht ook pijn kunnen doen, maar hoe vaker je bent geweest, hoe losser en soepeler het weefsel wordt.

Magnesium Therapie

Het aantal mensen dat last heeft van chronische fysieke klachten neemt alleen maar toe. Deze klachten kunnen diverse oorzaken hebben:
 • Stress en overbelasting
 • Repeterende bewegingen
 • Een verkeerde lichaamshouding
 • Letsel na een ongeluk of medische ingreep
 • Sportletsel of sportgerelateerde klachten
Veel voorkomende klachten zijn:
 • Nek-, schouder- en rugklachten
 • Hoofdpijn- en migraineklachten
 • RSI (CANS) klachten
De technieken worden toegepast over de gehele rug  en uitgevoerd met de magnesium olie/gel en de etherische oliën van Body-Life.
Het mineraal magnesium is van groot belang voor onze energiehuishouding en spieren. Samen met calcium zorgt magnesium voor de opbouw van sterke botten en in onze spieren breekt magnesium na inspanning of stress melkzuur af. Mensen met vermoeidheidsklachten hebben vaak een magnesiumtekort en het wordt ook in verband gebracht met hartritmestoornissen.
Omdat magnesium de insuline-gevoeligheid verhoogt, biedt het bescherming tegen diabetes en omdat het een antioxidant is, beschermt het ook nog tegen vrije radicalen. Verder wordt magnesium gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van huidklachten en zenuwpijnen. Kortom: een belangrijk mineraal voor ons welzijn. Magnesiumolie wordt snel en gemakkelijk via de huid door het lichaam opgenomen en herstelt de magnesiumbehoefte waar nodig. Daarmee is het een goed alternatief voor het slikken van pillen.