Hara Massage

Je buik vormt een soort tweede stel hersenen. Net als in je hoofd worden er emoties opgeslagen en verwerkt. Je kan er dus maar beter goed zorg voor dragen. Via chi nei tsang bijvoorbeeld, een subtiele buikmassage, gebaseerd op de Chinese taoïstische traditie.

Stress, gebrek aan slaap en sombere gedachten. Ze hebben een rechtstreekse impact op je buik. Klopt het dan, zoals de Chinezen stellen, dat je buik het centrum is van de wereld? Volgens de oosterse visie is die zone in elk geval het centrum van je zijn. De tan tien of hara zoals zij de buik noemen is niet alleen de bron van levensenergie maar ook het archief van je emoties en het middelpunt van je zwaartekracht.

Onbewust beseffen we wellicht dat onze ingewanden tot meer dienen dan gewoon voedsel verteren. Dagelijks absorberen en mêleren je darmen ook al je emoties, ook al zijn die soms behoorlijk moeilijk te verteren. En dus incasseert je buik, begint die te rommelen, heb je het gevoel dat je darmen in de knoop liggen, krijg je fysieke last en vermindert de kwaliteit van je leven. Meer en meer beseffen we dat onze hersenen niet als enige aan het roer staan van ons lichaam.

Zo is je gemoedstoestand rechtstreeks gelinkt aan je ingewanden: wie verliefd is heeft vlinders in zijn buik en als je voor een moeilijke opdracht staat kan het ‘in je buik slaan’.

Geluksorgaan

Een vergezochte theorie? Toch niet, zo toont recent wetenschappelijk onderzoek aan. Door onze buik als een tweede stel hersenen te zien onderschrijven wetenschappers de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Duizenden jaren al gaat die uit van een complexe verhouding tussen ingewanden en hersenen, tussen buik en emotie. In onze buik zijn niet minder dan 200 miljoen neuronen actief!

Dat ‘intelligente orgaan’, zoals Michael D. Gershon van de Columbia Universiteit de buik omschrijft, waakt over de spijsvertering en wisselt informatie uit met onze hersenen. Het zenuwstelsel van de hersenen en dat van de buik lijken op elkaar en hebben dezelfde complexe structuur. Ze zijn verbonden door de nervus vagus en blijven voortdurend ‘in gesprek’ met elkaar.

Onderzoekers beginnen nu pas die geheime taal te ontcijferen. Tot hun verbazing ontdekten ze dat onze buik 95 % van alle serotonine produceert, een neurotransmitter die belangrijk is voor het regelen van emoties. ‘We wisten al dat wanneer we het moeilijk hebben, ook de spijsvertering daaronder lijdt. Maar we stelden vast dat het omgekeerde ook geldt. Je buik is in staat om je gevoelens te beïnvloeden’, zegt Michel Neunlist, directeur van het onderzoekscentrum INSERM in Nantes.

Van hart naar buik

We beleven de boodschappen die onze buik naar onze hersenen stuurt niet bewust, maar ze sturen onder meer de manier waarop onze hersenen de wereld zien. Ze bepalen of we al dan niet positief denken, of we angst en stress kunnen weerstaan. ‘Het is op die manier dat onze buik bijdraagt tot ons onbewuste’, beklemtoont Gershon. Met andere woorden: als het met je buik goed gaat, gaat alles goed …

‘Er is niks belangrijkers dan gezonde ingewanden’, vindt in elk geval schrijver Driss Chraïbi. De buik tot rust laten komen, gevoelens in evenwicht brengen, knopen ontwarren, negatieve energie loslaten.

Buikmassage komt voort uit een van de oudste Chinese taoïstische tradities. Monniken pasten het toe om te ontgiften en om hun energie subtiel op peil te houden. Het is gebaseerd op de vijf belangrijkste systemen van het lichaam: de bloedbanen, het lymfestelsel, de zenuwen, de spieren en de energiebanen. ‘Die systemen zijn verbonden in de buik van het lichaam. Stress, spanningen en gevoelens verhinderen er de vrije circulatie van de levensenergie (chi) in het hele lichaam.