Meer weten over Moxa- het helend vuur? Maak direct online een vrijblijvende afspraak om u te laten informeren over de voordelen en mogelijkheden van Moxa therapie.

  • Verkoudheid en luchtwegaandoeningen, zoals hooikoorts en seizoensgebonden allergieën.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem.
  • Ondersteuning tijdens de zwangerschap, inclusief het keren van stuitligging tijdens de zwangerschap.
  • Gastro-intestinale aandoeningen, zoals maagzweren, prikkelbare darmaandoeningen, de ziekte van Crohn, chronische diarree en colitis ulcerosa.
  • Pijnbehandeling door osteoporose, artrose, meniscusscheuren of verwondingen die niet gemakkelijk genezen.

De beoefenaar houdt een brandende moxa-stok boven het lichaam en geeft het lichaam een warm stimulerend effect op de drukpunten. De warmte en aroma helpen de bloedcirculatie op gang te brengen, wat leidt tot het vrijkomen van natuurlijke, goed smakende chemische stoffen in het lichaam, endorfines genaamd, die pijn en stress verlichten en strakke spieren losmaken en ontspannen.

  • Moxa-stick met kruidige eigenschappen.
  • Drukpunten voor Moxibustion-therapie (geen gebruik van naalden).
  • Moxakegels op acupunctuur-naalden.
  • Moxa-lamp ter ondersteuning therapie.
  • Litteken behandeling

Moxa het helend vuur

De ontdekking van het vuur leidde er niet alleen toe dat men vuur ging gebruiken om op te koken of om te gebruiken als warmtebron, men merkte ook op dat vuur een rol kon spelen bij het behandelen van ziektes. Uit deze ontdekking is onder andere de moxa-therapie voortgekomen. Men kwam erachter dat de bladeren van bijvoetkruid gemakkelijk branden en dat de prettige warmte die dit voortbracht ideaal was om blokkades van chi op te lossen. Evenals bij acupunctuur is het doel van moxa-therapie om chi of levensenergie te stimuleren. Dit gebeurt door de acupunctuur punten te stimuleren die op de meridianen liggen, dit zijn belangrijke drukpunten op de banen waardoor de levensenergie stroomt. Moxa-therapie kan op verschillende manieren toegepast worden. Het gaat er in ieder geval om dat er met behulp van brandende moxa warmte-energie naar een acupunctuur punt wordt geleid om zo chi te bevorderen. Met moxa wordt verwezen naar een kruid dat in het Japans mogusa wordt genoemd. De Nederlandse benaming is bijvoetkruid (Latijn: artemisia vulgaris). In de meeste gevallen wordt er een staafje moxa gebruikt. Het staafje moxa wordt aangestoken en de moxa-therapeut draait iets boven het te behandelen acupunctuur punt langzaam met het moxa staafje rond. Soms wordt er ook een acupunctuurnaald gebruikt door boven op de naald een stukje moxa te prikken dat wordt aangestoken. Ook wordt er weleens een laagje zout of een stukje gember op de huid gelegd met daar bovenop een brandend stukje moxa. In mijn praktijk maak ik ook gebruik van de Moxa lamp. De Moxa lamp is een elektromagnetische lamp, die niet te vergelijken is met gewone infraroodlampen, andere warmte producerende apparaten of sauna gebruik. De werking er van is dieper.

Behandelingen met de Moxa lamp

Deze lamp heeft een ronde plaat bekleed met mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Bij het activeren van de lamp verwarmen de ingebouwde spiralen de mineralenplaat.

Moxa lamp

Hierbij produceert de lamp elektromagnetische golven die door het lichaam herkend en geabsorbeerd worden en die het cel metabolisme van het lichaam versterken. Deze selectieve absorptie heeft een therapeutisch effect op de te behandelen gebieden. Het effect wordt in verband gebracht met een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, verwijderen van toxinen uit weefsels, pijnreductie en spierontspanning en tevens een gunstig energetisch effect op de verschillende orgaansystemen. De Moxa lamp kan worden ingezet in combinatie met andere therapieën. De warmte van deze lamp is weldadig voor lichaam en geest en wordt als zéér prettig ervaren en bij regelmatig gebruik van de Moxa lamp blijkt het herstelproces aanzienlijk te versnellen. Moxa wordt vooral toegepast bij klachten als chronische pijnen, energiegebrek, gewichtsproblemen en seksuele problemen.

De effecten van de Moxa lamp op het lichaam:

Bevorderen van de bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof in de weefselcellen. Verbeteren van de stofwisseling. Bevorderen van de genezende effecten op de inwendige organen. Verlichten en bevrijden van pijn bij beschadiging van zachte weefsels en gewrichten. Verdrijven van toxische stoffen uit de cellen. Verzachten van ontstekingen en oedeem in de weefsels. Assisteren bij de genezing van huidziekten. Balanceren van het zenuwstelsel. Stimuleren van de hypothalamus, etc.

Moxa het helend vuur en littekens

De meeste mensen en zelfs de meeste artsen zijn niet op de hoogte van de grote invloed die littekens hebben op het functioneren van ons lichaam. Helios-Medica koppelt eeuwenoude Oosterse inzichten aan onze Westerse wetenschap. In een paar stappen werken we naar een oplossing voor de problemen die jouw littekens veroorzaken.

Hoe littekens je balans verstoren

Littekenweefsel is bindweefsel. Dat heeft andere eigenschappen dan het normale weefsel eromheen. Als littekencellen niet goed communiceren met hun omgeving dan geleiden ze de meridiaan energie niet en integreert het litteken nauwelijks in zijn omgeving. Het wordt hard, geïrriteerd en koud. Het litteken hindert zo de doorstroming van je energie en verstoort je balans. Zodra er weer energie door je litteken stroomt, begint je lichaam zich te herstellen. En ontstaat er weer balans.

Littekens en meridianen

Ons lichaam kent zowel links als rechts twaalf hoofdmeridianen. Het linker en rechter meridiaansysteem zijn verbonden in de zonnevlecht (in de buik) en in de amygdala (in het hoofd). Zo is het meridiaansysteem een samenhangend systeem.

We kijken met brede blik naar jouw litteken

Westers onderzoek laat zien dat alle processen in ons lichaam worden aangestuurd door energie in de vorm van stroom, chemische energie of licht. Volgens eeuwen oude Chinese geneeskunde stroomt al die energie via meridianen door het lichaam. Bij de behandeling van je litteken maken we bij Helios-Medica gebruik van beide inzichten.

Energie moet weer ongehinderd stromen

Ons lichaam heeft 24 meridianen. Die meridianen komen samen in de buik en in het hoofd. Veel klachten ontstaan door een storing in die meridianen. Bij Helios-Medica zorgen we ervoor dat jouw energie weer ongehinderd door je lichaam kan stromen.

Je litteken kan meridianen onderbreken

Loopt er een litteken door je meridiaan? Dan vind je energie niet goed de weg door het littekenweefsel. Zo ontstaat op den duur pijn of andere klachten. Een litteken op je knie kan bijvoorbeeld heel verschillende gevolgen hebben. Zit het litteken aan de voorkant van je knie dan stoort het je maagmeridiaan. Daarvan kan je buikpijn krijgen. Zit het litteken aan de buitenkant van je knie, dan hindert dat de galblaasmeridiaan waardoor je last krijgt van bijvoorbeeld je heup en krijg je hoofdpijn als je vet eet.

Resultaten bij littekens

Al bij de eerste behandeling kan er een weldadig gevoel ontstaan. Je voelt dan dat energie weer gaat stromen. Wat zich dan precies herstelt hangt af van de meridian(en) die door je litteken onderbroken werden.

Behandeling via therapeut

Heb je jouw litteken al wat langer? Bijvoorbeeld na een keizersnee of ongeluk. Hou dan rekening met een 3 – 5 consulten bij Helios-Medica.

Meer over littekens

Bij een litteken denken we vaak aan de zichtbare effecten op onze huid. Maar er kunnen ook littekens in je lichaam zijn ontstaan door een operatie of een ongeluk. Een litteken kan hard en gevoelloos aanvoelen. Daarnaast kan het ‘trekken’ en pijn gaan doen als je beweegt. Er zijn in de jaren erna klachten gekomen waarvan niemand snapt hoe ze zijn ontstaan

Een litteken drukt op verschillende manieren een stempel op je leven:

je hebt last van jeuk

je voelt een regelmatig terugkerende pijn

je kunt een bepaalde beweging minder goed maken dan voorheen