Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa (RP) is een familie van genetische ziekten die leidt tot progressieve degeneratie van het netvlies. RP wordt gekenmerkt door progressieve nachtblindheid en verlies van perifeer zicht (de zogenaamde ‘tunnelvisie’). De ziekte heeft uiteindelijk betrekking op verlies van kleur (blauw) en dagzicht. De meerderheid van de patiënten wordt blind voor de leeftijd van 60 jaar. De prevalentie van retinitis pigmentosa is ongeveer 1 op 4000 personen. Er zijn momenteel ongeveer 1,5 miljoen mensen met RP in de wereld betrokken. In westerse landen is RP de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij mensen jonger dan 70 jaar. De oorzaak van RP is onbekend, hoewel deze mogelijk erfelijk is. Het is een zeldzame aandoening. Er is geen effectieve behandeling voor deze aandoening. In het verleden zijn veel behandelingen empirisch geprobeerd bij RP-patiënten met beperkt succes, waaronder:

Modificatie van het dieet: zoals beperking van voedselrijk fytanninezuur (dierlijke vetten en zuivelproducten) en fytol (groene bladgroenten) voor de ziekte van Refsum; laag eiwit (arginine) dieet voor gyrate atrofie.

Voedingssupplementen: vitamine A, vitamine E, B-caroteen, vitamine B6, vitamine B-complex, essentieel vetzuur, luteïne, spijsverteringsenzymen, aminozuren, co-enzym Q10.

Zuurstoftherapie: HBO, ozon.

Echografie, elektrische stimulatie.

Chirurgie: cervicale sympathectomie, spiertransplantaties, injectie van placenta-extracten, foetale neuroretinale celtransplantaties, retinale pigmentepitheeltransplantaties.

Farmaceutisch: steroïden, vasodilatoren, methylsulfoxide.

Immunomodulatietherapie.

Toepassing van groeifactoren en cytokinen voor RP-behandeling bevindt zich nog in de experimentele fase. Gentherapie kan het antwoord zijn voor de behandeling van RP; het is echter nog steeds onduidelijk of een normale kopie van een defect gen wordt geïntroduceerd of dat de endogene genexpressie wordt gemanipuleerd. Het zal nog jaren duren voordat de eerste klinische proeven met deze methoden op mensen worden uitgevoerd.

In China hebben medische onderzoekers sinds de jaren zestig klinisch onderzoek gedaan naar de effectiviteit van traditionele Chinese geneeskunde bij RP-patiënten. Acupunctuur en / of Chinese kruidengeneesmiddelen werden in dit onderzoek gebruikt.

Die onderzoeken hebben enkele zeer positieve indicaties aangetoond bij RP-patiënten:

verbetering van de gezichtsscherpte

uitbreiding van het visuele veld

Electroretinogram: toename van de amplituden van gesommeerde OP’s, de 30Hz flikkeringindex responstijden werden verbeterd.

Een Oostenrijks onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat acupunctuur behandeling kan leiden tot een duidelijke toename van de bloedstroomsnelheid in de supratrochlear slagader bij een RP-patiënt. Hoewel de effectiviteit van de traditionele Chinese geneeskunde nog moet worden vastgesteld in verdere, beter ontworpen, klinische proeven, is het veilig om te zeggen dat TCM een waardevolle behandelingsoptie is om door RP-patiënten en medische onderzoekers te worden onderzocht of geprobeerd. Bij Helios-Medica EyeCare hebben we een behandelingsprotocol voor RP-patiënten ontwikkeld – Protocol (HMEC), dat voornamelijk bestaat uit acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en supplementen met antioxidanten. Onze behandeling heeft een aantal consistente verbeteringen bij deze RP-patiënten aangetoond.

Traditionele Chinese geneeskunde wordt al eeuwenlang gebruikt om nachtblindheid in China te behandelen. In de moderne tijd werden deze ervaringen rechtstreeks toegepast op de behandeling van RP, omdat nachtblindheid het meest kenmerkende symptoom van RP is.

Volgens TCM is de visie van de ogen afhankelijk van de continue toevoer van bloed uit de lever en Yang-energie uit de milt. Het bloed voedt het oog en behoudt zijn fysieke integriteit. De Yang-energie stelt het oog in staat om dingen te zien. Bij een gezond persoon stijgt de energie van nature Yang overdag; de yang-energie van het lichaam stijgt ook naar aanleiding van de Natuur, waardoor de ogen beter kunnen zien vanwege de toegenomen toevoer van Yang-energie. ‘s Nachts daalt de Yang-energie van de natuur, de Yang-energie van het lichaam gaat ook naar beneden en volgt het oog om dingen’ s nachts minder duidelijk te zien.

De meeste RP-patiënten hebben een tekort aan Yang-energie. Wanneer de Yang-energie van het lichaam ‘s nachts wordt verlaagd, hebben mensen met een tekort aan Yang-energie meer moeite om dingen te zien – wat leidt tot nachtblindheid. Wanneer Yang-energie steeds lager en lager wordt, leidt dit tot een verlies van dagvisie en uiteindelijk blindheid. Sommige RP-patiënten zijn echter het gevolg van leverbloed-deficiëntie, wat vaak het secundaire resultaat is van milt-yang-deficiëntie. Een tekort aan leverbloed zou dan de fysieke integriteit van de ogen kunnen beïnvloeden, met als gevolg een slecht gezichtsvermogen.

In overeenstemming met het bovenstaande hebben we een klinisch protocol ontworpen Helios-Medica EyeCare Protocol (HMEC) voor de behandeling van RP. HMEC bestaat uit acupunctuur, Chinese kruidengeneesmiddelen en supplementen met antioxidanten.

Acupunctuur: zeer fijne naalden worden geplaatst op het gezicht, armen en benen. Patiënten krijgen eenmaal per dag, twee keer per dag of 2-3 keer per week acupunctuur, afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt. Elke behandelingskuur bestaat uit 15 tot 20 acupunctuur. Het duurt 1-3 maanden voordat we de volgende kuur met behandelingen beginnen.

Chinese kruidengeneeskunde: we hebben een kruidenformule geformuleerd voor de behandeling van RP. De formule van bevat 18 plantaardige ingrediënten. Het wordt aangepast om aan de behoeften van elke individuele patiënt te voldoen wanneer het op de behandeling wordt toegepast.

Antioxidanten: het oog is een van de meest kwetsbare organen van het lichaam tegen oxidatieschade door vrije radicalen. Daarom wordt aangenomen dat het nuttig is om een ​​aantal antioxidanten te nemen ter bescherming van het oog tegen verdere schade door vrije radicalen. Patiënten wordt gevraagd om dagelijks antioxidanten te nemen.