Shiatsu-Ryoho

Shiatsu is een drukpuntmassage die zijn oorsprong heeft in de Chinese geneeskunst en na de 6e eeuw na Christus verder is ontwikkeld in Japan. Het is gebaseerd op de invloed die energiebanen (meridianen) op onze fysieke en geestelijke welzijn hebben. Deze meridianen lopen in min of meer vaste lijnen door ons lichaam en bepalen het functioneren van organen, spieren, botten, zenuwen en huid. Door druk uit te oefenen op bepaalde punten op de meridianen (tsubo’s) middels duim, hand of elleboog kan de energie van de betreffende meridiaan gestuurd worden. Hierdoor zal het lichaam een nieuwe balans vinden die voor u prettiger en vitaler aanvoelt. De therapeut doet dus een beroep op het zelfhelende vermogen van het lichaam.

In 1925 heeft dhr. Tokujiro Namikoshi het Shiatsu Therapie Instituut opgericht en samen met zijn zoon, Toru Namikoshi, de Shiatsu Ryoho ontwikkeld waarin ook gebruik wordt gemaakt van de inzichten van de westerse fysiotherapie. In Shiatsu Ryoho neemt de werking van het zenuwstelsel en het hormonale stelsel een belangrijke plaats in. Tijdens de behandelingen wordt d.m.v. vingerdruk het zenuwstelsel dusdanig geprikkeld dat het lichaam en geest zich beter en sneller kunnen afstemmen op de eisen die de omgeving aan u stelt (homeostase).

Shiatsu Ryoho is erg effectief gebleken bij concrete pijnklachten. Na een behandeling voelt men zich vaak fris en ontspannen. Het vermindert spierspanning, stimuleert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen. In tegenstelling tot veel reguliere manuele therapieën, wordt bij een shiatsu ryoho niet alleen op de pijnlocatie gewerkt, maar ook algemeen harmoniserende gebieden als nek, hoofd, rug en voeten worden behandeld.