“SeiKi is echt – het kan niet echter zijn. Geen ideeën, geen concept, niets verstoort de simpele helderheid van verbinden door aanraking.”

Sei-ki is vaardigheid in contact. Het is therapeutisch, aangezien mensen naar sessies komen voor hulp en hun aandoeningen regelmatig verbeteren of verdwijnen; het is een zeer bevredigende ervaring van steun en erkenning; het is een filosofisch standpunt over wat het is om mens te zijn; en het is meer. Het is een manier om terug te keren naar ons oorspronkelijke zelf, naar de rijke textuur van het leven; de mogelijkheid van verandering op moleculair niveau.

De Seiki beoefenaar werkt met aanraking, maar erkent dat een persoon niet zijn lichaam of geest is. De persoon is perfect en onveranderlijk. Zo werkt de beoefenaar om de vervorming van geest/lichaam te 'zien' die het ware zelf verduistert. Door dit te erkennen, komt wie we werkelijk zijn naar voren en lost de geest/het lichaam zichzelf op; de persoon is vrijer van vaste toestanden van geest en lichaam.

Is Sei-ki een spirituele oefening?

Sei-ki is zeer praktisch. Het is een belichaamde praktijk en een manier van zijn. Maar we erkennen dat het een filosofie is die in het Westen over het algemeen spiritueel zou worden genoemd, omdat we de persoon begrijpen als meer dan geest en lichaam. Toch zien we het als een manier van leven. Om het ‘spiritueel’ te noemen, lijkt ons het te scheiden van de rest van het leven, terwijl we, in onze ervaring, meer belichaamd en in het leven komen naarmate we Sei-ki beoefenen. We zijn geïnteresseerd in de Waarheid van hoe de dingen zijn, gebaseerd op actuele, in het moment, ervaring en observatie.

  De kern van Sei-ki is overgave

De kern van Sei-ki is overgave. Overgave is de hoogste discipline waarin vorm plaats maakt voor hoe de dingen zijn en stromen; niet in de controle van onze geest. Flow geeft ook aanleiding tot vorm. We vestigden ons in Sei-ki met enige discipline en formaliteit, maar in de kern is er flow. Tenzij je open staat voor en je overgeeft aan de Waarheid van hoe de dingen zijn, zal je deze openheid
om te stromen waarschijnlijk niet ervaren.

Seiki is de perfecte balans tussen discipline en overgave. Een belangrijke praktijk van Seiki is katsugen, wat regenererende beweging is; overgeven.