Burn-out

Burn-out

In de huidige veeleisende maatschappij komt burn-out veel voor. Een hoge werkdruk, veel zorgtaken of een combinatie daarvan veroorzaken vaak langdurige overbelasting. Bij een burn-out zijn alle reserves verbruikt en is er een totaal gebrek aan energie. Functioneren in het dagelijkse leven gaat daardoor niet en genieten van het leven lukt al helemaal niet meer. Heb je te maken met een burn-out en ben je op zoek naar hulp ? Acupunctuur en Shiatsu kan je begeleiden bij het herstellen van de balans in je lichaam en je leven. Wij vertellen je graag hoe dat werkt.

Acupunctuur herstelt energiebalans bij burn-out

Een gebrek aan energie is het meest zichtbare en urgente probleem bij een burn-out. We richten onze behandeling daarom eerst op het herstellen van de energiebalans. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lichaam en komt er meer rust in je hoofd. Voor veel burn-out patiënten voelt dit als een verademing. Vaak hebben zij zich jarenlang energiek en onrustig gevoeld. Terwijl ze eigenlijk al vermoeid waren, maar dat signaal was er niet waardoor het zo lang door kon gaan. Deze situatie van chronische spanning en niet tot rust kunnen komen kan met behulp van acupunctuur doorbroken worden.

Acupunctuur brengt stresshormonen in balans

Bij een burn-out zijn er in je lichaam vaak langdurig verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol. Dit verstoort veel processen in je lichaam. Daardoor kun je allerlei lichamelijke en ook emotionele klachten krijgen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere cortisolniveaus kan beïnvloeden. Door het verlagen van de hoeveelheid stresshormonen kunnen diverse processen in je lichaam weer normaler gaan verlopen.

Energie en reserves

Naast deze algemene kalmerende en normaliserende werking richten we onze behandelingen ook op je orgaansysteem. De Traditionele Chinese Geneeskunde kijkt namelijk op een andere manier naar de functie en samenhang van je organen. Door een langdurige overbelasting wordt bijvoorbeeld je nier-yin uitgeput. Dat kun je zien als een belangrijke energiebron waarin je reserves zijn opgeslagen. Acupunctuur helpt deze energie weer op te bouwen. Het opheffen van eventuele blokkades is ook van belang. Een vrije doorgang van energie is volgens de Chinese Geneeskunde een voorwaarde voor een goede gezondheid. Bij een burn-out is deze energiestroom vaak verstoord.

Acupunctuur helpt bij diverse burn-out symptomen

Patiënten met burn-out hebben meestal niet alleen lichamelijke en emotionele uitputting als klacht. Vaak zien we daarnaast een heel scala aan klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen en verhoogde bloeddruk. De behandeling richt zich ook op deze specifieke klachten. Vooral maag- en darmproblemen en slaapstoornissen zien wij veel bij patiënten met burn-out. Volgens de Chinese Geneeskunde kan dit duiden op problemen met de leverenergie. Vaak werken we daarom eerst aan het verbeteren van de leverenergie en daarna aan het opbouwen van de basisenergie (nier-yin).

Emoties en omgeving

Bij een burn-out is er naast de lichamelijke uitputting vooral ook emotionele uitputting. We besteden bij de behandeling dus niet alleen aandacht aan de lichamelijke klachten, maar minstens zo belangrijk is het emotionele aspect. Voor een acupuncturist is dit heel gebruikelijk. De Chinese Geneeskunde ziet lichaam en geest namelijk als één geheel. Deze benadering is juist bij een klacht zoals burn-out precies wat je nodig hebt. Ook heel belangrijk om te weten is dat de Chinese Geneeskunde altijd je leefomstandigheden en omgeving betrekt bij je gezondheid. We bekijken dus ook samen waardoor je in de situatie van burn-out terecht bent gekomen. En wat er in je leven en je leefomgeving nodig kan zijn voor je herstel.

Naast acupunctuur ook Chinese kruiden

Bij de behandeling van een burn-out werken we soms ook met Chinese kruiden. Om het effect van de acupunctuurbehandeling te versterken en aan te vullen. Daarnaast bespreken we ook eventuele tips voor je levensstijl en voeding om je herstel te bevorderen.

Weer goed in je energie

Meestal heeft het een hele tijd geduurd voordat je in een situatie van burn-out terecht kwam. Het herstel daarvan vraagt daarom ook tijd. Wij begeleiden wekelijks patiënten met burn-out en soortgelijke klachten. Maar hoeveel behandelingen nodig zijn voor herstel van burn-out is per patiënt heel verschillend. Meestal begeleiden wij minimaal drie maanden voordat je weer goed in je energie begint te komen. De meeste patiënten geven aan dat zij na één of enkele behandelingen al verbetering ervaren. Vooral ook omdat zij zich minder onrustig voelen en de diverse lichamelijke klachten afnemen.

Aanbeveling: Shiatsu bij Burn-Out en Stress

Shiatsu is een vorm van manuele therapie, waarbij ik jou ondersteun bij het onderzoeken hoe je de balans in je lichaam en geest kunt vergroten.

We gaan samen op onderzoek en kijken naar wat jij nodig hebt. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van massagetechnieken, strekkingen en de ademhaling. Dit help je om in het hier en nu te komen, het los te laten en je eigen kracht te (her)ontdekken. Een Shiatsu behandeling ontvangen is een mooi en krachtig middel om meer contact met je lijf te krijgen en te voelen wat er speelt.

Shiatsu is een goede en leerzame methode om stressklachten aan te pakken en bij het voorkomen of herstellen van burn-out. Maar ook bij pijn klachten, moeite met slapen, angst of somberheid / depressie kan Shiatsu je inzicht en handvatten geven waar je ook op de langere termijn wat aan hebt. Op die manier zorgt Shiatsu ervoor dat jij prettiger in je lijf komt te zitten en dit ook een positief effect heeft op de relaties met mensen om je heen. Door de kenmerkende kalme aanrakingen en strekkingen is Shiatsu als therapie zeer effectief om spanning, pijn en vermoeidheid te verminderen. Een Shiatsu behandeling kan specifiek tot doel hebben bepaalde klachten te behandelen, maar kan ook meer op ontspanning gericht zijn.

Shiatsu werkt ook ondersteunend in combinatie met andere therapieën of medische behandelingen.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De in dit formulier verstrekte informatie wordt uitsluitend gebruikt zodat we met u kunnen corresponderen over uw verzoek. We zullen uw informatie nooit met anderen delen. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.

Contact