Kinderwens

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid is een heel belangrijk aandachtsgebied in onze praktijk. Door scholing, stages en ervaring hebben wij hiermee een omvangrijke expertise opgebouwd. Vooral patiënten die via medische hulp zoals IUI, IVF/ICSI en/of via donor zwanger proberen te raken. Maar ook patiënten die geen gebruik (meer) willen of kunnen maken van vruchtbaarheidsbehandelingen. Daarnaast helpen wij patiënten zonder medische voorgeschiedenis die hun kansen op een natuurlijke zwangerschap willen vergroten.

Acupunctuur voor vruchtbaarheid van vrouwen én mannen

Wij behandelen zowel alleenstaanden als paren met diverse samenlevingsvormen. En, belangrijk om te weten: acupunctuur kan helpen de vruchtbaarheid bij vrouwen én mannen te verbeteren. Onze begeleiding is gericht op de best mogelijke conditie voor een zwangerschap, een goed verloop van de zwangerschap en een goede bevalling.

Veel patiënten geven aan dat ze zich door de acupunctuurbehandelingen beter voelen. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. De fysieke en emotionele belasting van een vruchtbaarheidstraject worden daardoor veel beter te verdragen.

Uiteindelijk hopen wij natuurlijk dat alle inspanningen leiden tot een vervulde kinderwens, maar daar kunnen wij uiteraard helaas geen garanties voor geven. Al zien wij wel heel vaak goede resultaten in onze praktijk. Bij onbegrepen onvruchtbaarheid maar ook bij andere vruchtbaarheidsproblemen.

Het is ons doel om vrouwen en mannen, van diverse leeftijden en met verschillende (medische) achtergronden zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op een poging hun kinderwens te vervullen.

Kinderwens en Chinese geneeskunde

Zwangerschap en het krijgen van kinderen lijken zo vanzelfsprekend. Maar voor veel vrouwen én mannen is dat helaas niet zo. Bij ongeveer één op de zes stellen gaat dit niet vanzelf. Volgens de WHO (World Health Organisation) zoekt ongeveer 15% van de stellen hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Steeds meer mensen maken bij vruchtbaarheidsproblemen gebruik van de Chinese geneeskunde, vaak naast de reguliere geneeskunde. Verminderde vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen zijn al sinds 1979 vermeld op de WHO indicatielijst voor acupunctuur. Diverse wetenschappelijk onderzoeken bevestigen de positieve effecten van acupunctuur op de vruchtbaarheid.

Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen en IUI/IVF/ICSI

De oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn heel divers. Veel voorkomend zijn endometriose, PCOS (polycysteus ovarium syndroom), PMS (pre menstrueel syndroom), anovulatie, POF (prematuur ovarieel falen/vervroegde overgang) DES (gevolgen van het medicijn diethylstilbestrol), problemen met de eierstokken of eileiders, immuun problemen en verminderde zaadkwaliteit of -kwantiteit. Maar bij veel patiënten is de oorzaak “onbegrepen”.

Ondersteuning vruchtbaarheid op latere leeftijd

Veel van onze patiënten hebben te maken met tijdsdruk en spanning vanwege hun leeftijd. Maar juist als je door je leeftijd te maken hebt met verminderde vruchtbaarheid kan acupunctuur veel voor je doen. We helpen veel patiënten van 25+ en 40+ bij het verbeteren van hun vruchtbare conditie.

Aandacht voor emoties bij kinderwens

Kom je voor begeleiding bij je kinderwens naar onze praktijk? Dan bespreken we natuurlijk eerst uitgebreid je hele medische voorgeschiedenis. En de mogelijkheden om je conditie voor een zwangerschap te verbeteren. Maar we kijken niet alleen naar het medische dossier. Even belangrijk is aandacht voor de emoties rond je kinderwens. Zwangerschappen in je omgeving, onbegrip of goedbedoelde adviezen waar je boos of verdrietig van wordt. Dit leidt vaak tot blokkades in je lijf. Met behulp van acupunctuur en gesprekken kunnen we helpen om deze emoties ruimte en plaats te geven. Daardoor kan de energie weer beter gaan stromen. Een vrije doorgang van energie in je hele systeem speelt in de Chinese geneeskunde een heel belangrijke rol. Zowel fysiek (bij vruchtbaarheid bijvoorbeeld in het bekkengebied) als emotioneel.

Hoe kan acupunctuur de vruchtbaarheid van de vrouw verbeteren?

Allereerst met het reguleren van de cyclus. We optimaliseren de lengte van de cyclus, behandelen eventuele klachten zoals PMS en reguleren het bloedverlies. Daarnaast stimuleren we de bloedcirculatie in de eierstokken en baarmoeder en kunnen de eisprong en de groei van de eicel verbeterd worden. We versterken de energie van alle betrokken gynaecologische organen. Heel belangrijk is het verbeteren van de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies. Tot slot zorgt acupunctuur voor rust en vermindering van stress. Wat weer bijdraagt aan het reguleren van de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.

Koude in de baarmoeder

Bij de diagnose bekijken we ook altijd of je mogelijk last hebt van koude in de baarmoeder. Dit wordt vaak genoemd als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen. Een tekort van de Yang-energie van organen zoals de nieren kan hierbij een rol spelen. Koud eten en drinken en externe koude kunnen hiervan een oorzaak zijn. Deze situatie van Yang-leegte (koude) kunnen we verbeteren met behulp van moxa, een moxa-lamp (warmte) en Chinese kruiden.

Samengevat, wat doet acupunctuur voor de vruchtbaarheid van de vrouw:

Reguleert de cyclus (optimaliseren lengte, behandelen klachten zoals PMS, reguleren bloedverlies, regelmatige eisprong).

Reguleert de hormoonhuishouding.

Vermindert stress.

Versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen.

Verbetert de functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit van eicel.

Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.

Vermindert kans op miskraam.

Vermindert pijn en stress bij puncties.

Versterkt (en indien nodig, kalmeert) het immuunsysteem.

Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.

Verbetert opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.

Vermindert bijwerkingen van medicatie.

Acupunctuur bij onvruchtbaarheid van de man

Wij behandelen ook vruchtbaarheidsproblemen bij de man. We maken daarvoor naast acupunctuur ook vaak gebruik van kruiden.

Wanneer starten?

Het is belangrijk om circa twee maanden van tevoren te starten met acupunctuur en Chinese kruiden. Deze tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling. Mocht dit niet lukken; enkele acupunctuurbehandelingen vooraf kunnen de situatie al verbeteren.

Hoe vaak behandelen?

Tijdens de eerste periode worden vrouwen één keer per week behandeld. Als dit niet mogelijk is, dan één keer per twee weken. Sommige vrouwen worden gedurende een langere periode behandeld en gaan dan bijvoorbeeld één keer per maand. Er is geen standaard behandelschema. De behandeling wordt individueel op de diagnose en aan de fase van de cyclus aangepast. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF (en soms ook bij IUI) wordt de behandeling op het gebruik van de medicatie en de stappen van de vruchtbaarheidsbehandeling afgestemd. Voor mannen is meestal maar één keer in de twee tot drie weken een acupunctuurbehandeling nodig.

Alleen acupunctuur of ook kruiden?

Tijdens de periode van de acupunctuurbehandelingen adviseren wij ook Chinese kruiden. Ter versterking van de Nier-energie en de doorbloeding. Dit zijn, net zoals bij de acupunctuurbehandelingen, geen standaard kruidenformules. Wij zijn ervaren therapeuten en stellen voor iedere patiënt een kruidenrecept samen, gebaseerd op de diagnose en fase van cyclus/behandeling/zwangerschap. Wij bestellen deze kruiden bij een erkend bedrijf waar kruiden van goede kwaliteit verwerkt worden. De kruiden worden aan je toegestuurd in de vorm van kleine tabletjes. Het is dus niet nodig om zelf een ingewikkelde kruidenthee te trekken. De kosten zijn verschillend (afhankelijk van de kruidenformule).

Algemene adviezen

Veel patiënten willen weten wat zij naast de behandeling met acupunctuur en kruiden zelf kunnen doen om de conditie voor een zwangerschap te verbeteren. Ook hiervoor geven wij graag individueel advies. Maar er zijn wel enkele algemene tips te geven. Het is heel belangrijk om gezond te eten en te leven om lichaam en geest zo gezond mogelijk voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Dus vroegtijdig stoppen met roken en drinken (ook de mannen), driemaal daags vers en gezond eten, regelmatig leven en gedoseerde lichaamsbeweging. Meer rust en externe stress proberen te verminderen, minder afspraken in de agenda (ook sociale afspraken). En interne stress, angst, spanning, verdriet en jaloezie gedoseerd toelaten. Bij de diagnose en behandelingen is er altijd aandacht voor de balans in lichamelijke en geestelijke conditie. Wij helpen onze patiënten bij het (her)vinden van deze balans.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De in dit formulier verstrekte informatie wordt uitsluitend gebruikt zodat we met u kunnen corresponderen over uw verzoek. We zullen uw informatie nooit met anderen delen. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.

Contact