Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes die, indien onbehandeld, blindheid kan veroorzaken. In 2015 waren er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes bekend bij de huisarts. Dit aantal zal volgens het RIVM tot aan 2030 toenemen met meer dan 30%. Het Oogfonds meldt dat bij de meeste mensen met diabetes vroeg of laat diabetische retinopathie ontstaat. Dit geldt zowel voor mensen met diabetes type I als diabetes type II. Diabetische retinopathie (DR) is in westerse landen de meest voorkomende oorzaak van blindheid en slechtziendheid bij volwassenen in de leeftijd tussen de 30 en de 65 jaar.

Wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is, kunnen de kleine bloedvaten aan de achterkant van het oog (het netvlies) worden geblokkeerd. Om de bloedtoevoer naar het netvlies te behouden, zullen nieuwe vaten proberen te vormen, maar deze kunnen gemakkelijk lekken of abnormaal groeien. Alle drie deze uitkomsten, verstopping van bloedvaten, lekkende bloedvaten of abnormale groei van bloedvaten kunnen allemaal geleidelijk uw gezichtsvermogen beïnvloeden.

Er zijn twee soorten diabetische retinopathie: niet-proliferatief (vroeg stadium) en proliferatief (gevorderd stadium).

Niet-proliferatief: Dit type kan worden onderverdeeld in milde, matige en ernstige stadia. Niet-proliferatief betekent dat er nog geen nieuwe bloedvaten groeien. In plaats daarvan zwellen de bestaande vaten naarmate suiker ze begint te verstoppen. Naarmate meer en meer van de bloedvaten geblokkeerd raken, beginnen ze te lekken en delen van het netvlies lijden aan een gebrek aan bloedtoevoer. Eenmaal ernstig genoeg, zal het lichaam worden gesignaleerd om nieuwe bloedvaten te laten groeien.

Proliferatief: Nieuwe bloedvaten beginnen langs het netvlies te groeien, maar ze zijn fragiel en lekken bloed en vloeistof. In dit stadium kan wazig zien snel overgaan in ernstig zichtverlies of blindheid, evenals het risico op het ontwikkelen van andere problemen zoals glaucoom of een losgemaakt netvlies.

Symptomen van diabetische retinopathie kunnen donkere vlekken overal in uw gezichtsveld zijn, wazig of vervormd zicht, het zien van dubbele of grote drijvers die bewegen. Diabetische retinopathie kan echter niet meteen tot verlies van het gezichtsvermogen leiden, dus het is heel belangrijk dat mensen met diabetes regelmatig oogonderzoek ondergaan om het zo vroeg mogelijk te detecteren en te behandelen (ten minste eenmaal per jaar tenzij anders aanbevolen).

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van diabetische retinopathie?

Iedereen die met diabetes leeft, of het nu Type 1 of Type 2 is, kan diabetische retinopathie ontwikkelen, hoewel de waarschijnlijkheid van verschillende factoren afhangt. Hoe langer iemand diabetes heeft en hoe ernstiger het is, hoe groter het risico op het ontwikkelen van diabetische retinopathie. Risico neemt ook toe bij mensen met ongecontroleerde hoge bloedsuiker, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en tabaksgebruik.

Standaard westerse medische behandelingen

Voor de milde tot matige niet-proliferatieve stadia van diabetische retinopathie worden geen westerse medische behandelingen aanbevolen. In plaats daarvan is werken aan het beheersen van uw bloedsuiker en het verminderen van andere risicofactoren de belangrijkste aanpak en kan dit verder verlies van het gezichtsvermogen voorkomen. Tegelijkertijd moeten regelmatige oogonderzoeken worden uitgevoerd om de conditie van uw ogen te controleren.

In het latere proliferatieve stadium kan uw arts laseroogbehandeling, vitrectomie of intra-oculaire injecties aanbevelen.

Hoe kunnen traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur diabetische retinopathie behandelen?

Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is gericht op het corrigeren van onderliggende problemen die gelijktijdig zijn met de retinale problemen veroorzaakt door diabetes. We weten dat het oogprobleem niet vanzelf is geëvolueerd, maar dat er een aanwijzing was voor de afbraak van het netvlies, dus we moeten de algehele gezondheid aanpakken om ook een goede ooggezondheid te garanderen. Omdat diabetische retinopathie een complicatie van diabetes is, zal de TCM-behandeling deels gericht zijn op het helpen van het lichaam om de ziekte te beheersen en de symptomen te onderdrukken door zich te concentreren op de sterkte van de alvleesklier en de milt. Dit omvat meestal het gebruik van kruidengeneesmiddelen en / of een medicinaal dieet om de bloedsuikerspiegel te helpen beheersen en het lichaam te versterken. Net als de westerse behandeling, moet de TCM-benadering van diabetische retinopathie voedings- en levensstijlaanpassingen omvatten om de beste resultaten te garanderen. Om de ogen direct aan te pakken, is TCM-behandeling bedoeld om de kleine bloedvaten te vertragen of te stoppen met bloeden, vloeistof uit de ogen af ​​te voeren en de juiste stroom zuurstofrijk bloed door het netvlies aan te moedigen. Het belang is op een goede circulatie onderhouden door het netvlies en de structuren. Dit wordt gedaan door een combinatie van acupunctuur en kruidengeneeskunde te gebruiken, die op maat is gemaakt voor elke patiënt, afhankelijk van hoe de ziekte zich heeft gemanifesteerd.

Hoe kan acupunctuur diabetische retinopathie helpen behandelen?

Acupunctuurbehandeling voor diabetische retinopathie kan de ogen ten goede komen door de bloedstroom te reguleren en de circulatie naar de achterkant van het oog (netvlies) te verbeteren. Door de bloedsomloop te verbeteren, kunnen de verzwakte bloedvaten, macula-oedeem en vetophopingen zichzelf oplossen. Door de circulatie naar het netvlies te vergroten, helpt dit de oogfunctie te verbeteren en de hoeveelheid schade aan het oog te verminderen. Vaak zullen patiënten na de behandeling een toename van het gezichtsvermogen opmerken. De behandeling omvat meestal een zorgvuldige plaatsing van acupunctuurnaalden op punten in de handen, voeten en rond de wenkbrauw. Er gaan GEEN naalden in het oog. Onze praktijk gebruikt een speciaal soort behandeling die uniek is ontworpen om te helpen bij degeneratief verlies van het gezichtsvermogen.

De therapeut heeft een uitgebreide training op dit gebied. Hoe natuurlijke oogregeneratie werkt .

Heeft u of een geliefde gezichtsproblemen die verband houden met diabetische retinopathie of andere aandoeningen zoals glaucoom of macula degeneratie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen om te zien of / hoe acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde u kunnen helpen en uw gezichtsvermogen kunnen helpen behouden.