Droge en natte macula degeneratie

Macula degeneratie

Acupunctuur voor Macula degeneratie

Macula degeneratie, meestal leeftijdsgebonden macula degeneratie (AMD of ARMD) genoemd, is een type verlies van gezichtsvermogen dat een gedetailleerd centraal zicht beïnvloedt. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid bij 60-plussers en is goed voor 90% van de nieuwe gevallen van blindheid in Nederland. Macula degeneratie is een verslechtering van de macula, een klein gebied op het netvlies aan de achterkant van het oog dat verantwoordelijk is voor het zien van details in het midden van het gezichtsveld. Dit verlies van gezichtsvermogen kan langzaam of snel vorderen, maar heeft geen invloed op het perifere gezichtsvermogen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van macula degeneratie?

Er zijn twee soorten macula degeneratie: droog en nat. Het droge type is goed voor bijna 90% van de gevallen, gaat gepaard met mild verlies van het gezichtsvermogen als gevolg van het dunner worden van de macula en verloopt langzaam. Het natte type wordt daarentegen veroorzaakt door abnormale bloedvaten die achter het netvlies groeien en bloed of vloeistof lekken die het zicht verstoort. Natte LMD veroorzaakt verlies van het gezichtsvermogen dat sneller en merkbaarder is, en hoewel het vaak maar in één oog begint, bestaat het risico dat het in beide voorkomt. Droge AMD kan na verloop van tijd nat worden, dus plotselinge veranderingen in het gezichtsvermogen moeten altijd door een arts worden gecontroleerd.

De specifieke oorzaak van macula degeneratie is onbekend, maar het risico om deze te ontwikkelen neemt toe met de leeftijd. Andere risicofactoren zijn: roken, hoge bloeddruk, een familiegeschiedenis van AMD.

Standaard westerse medische behandelingen voor macula degeneratie

Op dit moment is er geen westerse medische behandeling voor droge macula degeneratie. Studies suggereren echter dat een dieet met veel vis (omega-3-vetzuren) en vitamine D het risico op AMD kan verminderen. Voor mensen met natte AMD kunnen medicijnen in het oog worden geïnjecteerd om te voorkomen dat de bloedvaten lekken. Er is aangetoond dat dit bij 95% van de patiënten het gezichtsvermogen behoudt en het bij 40% van de patiënten herstelt of gedeeltelijk herstelt. Foto-dynamische therapie (PT) is een andere behandelingsoptie die kan worden gecombineerd met injecties onder de macula.

Hoe kunnen traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur macula degeneratie behandelen?

De echte kracht van TCM ligt in het vermogen om de bloedcirculatie naar zeer specifieke regio’s en structuren in het lichaam te verbeteren. In het bloed zitten alle vitamines / mineralen uit onze spijsvertering, zuurstof, hormonen en nog veel meer. Zodra we het voedingsstofrijke bloed naar de ziektegebieden beginnen te circuleren, gebeurt er genezing. Dit principe is ook van toepassing op macula degeneratie. Met AMD beginnen de kegels in de macula te verslechteren wanneer er een tekort is aan zuurstofrijk bloed dat het oog levert, waardoor het ondervoed blijft. Na verloop van tijd zullen deze cellen beginnen te verslechteren en degenereren, wat leidt tot de symptomen van AMD. Door onze gespecialiseerde behandelingen zijn we in staat om de bloedsomloop naar de achterkant van het oog te vergroten om deze ziekmakende cellen te voeden, om ze in wezen te beginnen wakker te maken. Deze behandelingsprincipes kunnen worden bereikt met behulp van zowel acupunctuur als kruiden. Een studie in 2012 wees uit dat TCM-kruidengeneesmiddelen effectief waren bij de behandeling van natte AMD, met aanzienlijke mogelijkheden om ook droge AMD te behandelen. Een andere studie wees uit dat met acupunctuur, 69% van de patiënten verbeterde in het verre zicht en 69% verbeterde in het nabije zicht. Patiënten met zowel natte als droge vormen van AMD profiteerden evenveel en de helft van de patiënten had een subjectieve verbetering van het gezichtsvermogen.

Hoe kan acupunctuur helpen bij het behandelen van macula degeneratie?

Een acupunctuurbehandeling voor macula degeneratie bestaat uit het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten rond (niet in!) De ogen evenals distale punten op de armen en benen. De acupunctuurpunten rond de ogen bevinden zich over het algemeen in de wenkbrauwen en slapen. Deze lokale punten helpen de bloedcirculatie naar het oog te verbeteren om de gezondheid van de macula, het netvlies en de bloedvaten te ondersteunen. Onze praktijk verhoogt dit effect ook door een microstroomstimulatie toe te voegen, die het effect van de acupunctuur verhoogt. Andere punten die in de armen en benen worden gebruikt, helpen ook het zenuwstelsel te stimuleren, wat een distaal effect heeft bij het verbeteren van de functies van de ogen. Bovendien zullen deze punten ook helpen om andere organen te behandelen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van het oog.

Het gebruik van acupunctuurpunten in het lokale deel van het oog en elders op het lichaam voor de algehele gezondheid is geworteld in acupunctuur en de holistische benadering van TCM. Omdat de traditionele Chinese geneeskunde het lichaam als een verbonden geheel beschouwt, kan een oogaandoening zoals macula degeneratie vaak verband houden met andere gezondheidsproblemen zoals eczeem , hartaandoeningen, slapeloosheid of slecht geheugen die kunnen verbeteren in combinatie met behandelingen voor een oogprobleem .

Als u of een geliefde problemen met uw gezichtsvermogen opmerkt of macula degeneratie heeft gediagnosticeerd, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen om erachter te komen of / hoe acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde u kunnen helpen en u helpen een helder en gezond zicht te behouden.

4 Comments

 • Goedendag,
  Kan de behandeling door de ziektekostenverzekeraar worden gedekt?

  Wiel Stienen
  Posted 9 november 2022 at 11:41
  • Jazeker, wij worden vergoed vanuit aanvullende verzekering

   admin
   Posted 14 november 2022 at 17:27
 • Dag ,

  Ik heb Maculadegeneratie , ben eigenlijk zee bezorgd hoe dit verder moet ..
  Waar zit u , kan ik een afspraak maken voo een behandeling ?

  Vr grt ,
  Annemiek Dijkhuizen

  Annemiek dijkhuizen
  Posted 14 maart 2023 at 18:25
  • Geachte mevrouw Dijkhuizen,

   Wij behandelen ook macula degeneratie door bepaalde acupunctuur punten te stimuleren. Wij zijn gevestigd bij de Tolakkerweg te Maartensdijk (gemeente De Bilt/Utrecht).

   U kunt uiteraard een afspraak maken voor een kennismaking gesprek en behandeling.

   Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 18 uur. Telefonisch bereikbaar: 0626960317. U kunt ons bereiken via whatsapp, of bij geen gehoor spreek uw naam telefoon nummer in dan bellen wij u terug.

   Met vriendelijke groet,

   Lieke

   Lica
   Posted 25 april 2024 at 17:26

Leave a comment