Overgang

Overgangsklachten

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de hormoonhuishouding van de vrouw verandert. Dit kan lichamelijke en emotionele klachten geven. Ongeveer acht van de tien vrouwen heeft hier op enig moment tijdens de overgang last van. Nog veel te vaak horen vrouwen dat deze overgangsklachten erbij horen en lopen zij daar langdurig mee door. Dit is vooral een probleem voor de ca. 20% van de vrouwen waarbij de klachten zo heftig zijn dat het functioneren in het dagelijks leven wordt belemmerd. Naast “het gaat wel over” wordt soms hormoon-houdende medicatie als oplossing aangedragen. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke manieren om je klachten te verhelpen. Zo maken steeds meer vrouwen gebruik van acupunctuur en T.C.G: een natuurlijke en effectieve methode om overgangsklachten te verminderen.

Bij Helios-Medica zijn we gespecialiseerd in vrouwenklachten en hebben wij veel en positieve ervaring met behandeling van overgangsklachten. Het aantal opvliegers en andere klachten vermindert en wordt minder heftig. Ook ervaren patiënten minder onrust en kunnen ze beter slapen. Dat maakt voor veel vrouwen een wereld van verschil.

Bij welke overgangsklachten helpt acupunctuur of shiatsu?

Veel vrouwen krijgen ineens te maken met een veelheid aan (lichamelijke en emotionele) klachten die ze ook nog eens niet goed thuis kunnen brengen. Maar vaak is de oorzaak te vinden in de periode van hormonale disbalans waarin de menstruatie aan het afbouwen is of niet meer plaatsvindt.

Met de term menopauze of overgang wordt het moment bedoeld dat je laatste menstruatie een jaar geleden is. Dat moment kun je dus pas achteraf vaststellen en ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kun je klachten hebben die met de naderende overgang te maken hebben. Hormonale veranderingen doen zich namelijk al geleidelijk voor vanaf het 35e jaar.

Overgangsklachten kunnen heel divers zijn. Niet alleen de bekende opvliegers maar bijvoorbeeld ook slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, vaginale droogte, hoofdpijn, depressiviteit, lusteloosheid, gewrichtsklachten en gewichtstoename. Vaak herkennen vrouwen deze klachten niet gelijk als overgangsklachten, vooral als ze daarbij geen of weinig last hebben van de bekende opvliegers.

Het overgangsproces heeft daarnaast een belangrijk emotioneel aspect. De overgang betreft het afsluiten van een levensfase die was gericht op vruchtbaarheid, dat kan een moeilijk proces zijn. De emoties die daarbij een rol spelen kunnen soms blokkades in het lichaam tot gevolg hebben. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is een vrije doorgang van energie (Qi) van groot belang voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens de acupunctuurbehandelingen of shiatsu is er daarom ook aandacht voor emoties bij de overgang en voor het opheffen van eventuele blokkades.

Acupunctuur en Shiatsu bij opvliegers en nachtzweten

De meest voorkomende overgangsklachten zijn wel de opvliegers en andere hitteverschijnselen zoals nachtzweten. De opvliegers gaan soms gepaard met geïrriteerdheid en nervositeit. Dat komt door de hitte, onrust en gejaagdheid in het lichaam. Een verklaring hiervoor is de sterke daling van de aanmaak van oestrogeen en progesteron tijdens de overgang. Daarnaast hebben deze hitteverschijnselen te maken met de Nier-energie, de belangrijkste energie in het lichaam. Vaak is er sprake van een Nier-Yin-leegte zoals we dat noemen in de Chinese geneeskunde. Dit gaat gepaard met opstijgende hitte en veroorzaakt klachten zoals opvliegers, duizeligheid en oorsuizen. Daarbij treedt ook veel Lever-Qi-stagnatie op. Qi is energie en hoort te stromen in het lichaam. Bij stagnatie ontstaat er irritatie, boosheid en hoofdpijn. Dat maakt de overgangsklachten nog vervelender.

Chinese geneeskunde en overgangsklachten

Overgangsklachten vinden volgens de Chinese Geneeskunde hun oorzaak in een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. De acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de Nier energie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. Dit doen wij met behulp van acupunctuur, maar daarnaast werken wij bij overgangsklachten ook vaak met Chinese kruiden. Om de behandeling aan te vullen en het effect daarvan te versterken. Geen ingewikkelde of vies smakende kruidenthee, maar de kruiden hebben een handige tabletvorm. Wij stellen voor iedere patiënt een kruidenformule samen die precies op maat is. De kruiden worden geleverd door een betrouwbaar en gecertificeerd bedrijf.

Hormonen in balans tijdens de overgang

Voor de patiënt zijn de klachten vervelend, maar voor acupuncturisten juist fijn om te behandelen vanwege de goede resultaten. Die resultaten zijn niet heel vreemd, want juist acupunctuur kan goed helpen bij het herstellen van de balans in lichaam en geest. En dat is nou precies wat bij overgangsklachten nodig is. Het helpt de hormoonschommelingen weer naar gezonde proporties terug te brengen en het verlicht de bijbehorende symptomen. Daardoor ervaren veel vrouwen minder klachten en meer energie en rust in deze levensfase. De overgang is een natuurlijk proces op weg naar een nieuw evenwicht. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom alle klachten maar voor lief moet nemen. Door het overgangsproces te begeleiden met acupunctuur kun je er echt iets aan doen.

Acupunctuurbehandeling bij overgangsklachten

Voor overgangsklachten werken wij, net als bij alle andere klachten, niet met een standaardbehandeling. Overgangsklachten zijn heel divers en de conditie en de omstandigheden van iedere patiënt zijn weer anders. Ook het aantal behandelingen dat nodig is varieert. Na één behandeling zullen niet alle klachten ineens verdwenen zijn. Soms gaat het snel, maar er is doorgaans tijd voor nodig om de behandeling te laten werken. Over het algemeen verwachten we dat er na ca. 4 tot 5 behandelingen verbetering zal optreden. We bespreken altijd samen het te verwachten resultaat en het vervolg en de frequentie van behandelingen.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De in dit formulier verstrekte informatie wordt uitsluitend gebruikt zodat we met u kunnen corresponderen over uw verzoek. We zullen uw informatie nooit met anderen delen. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.

Contact