Verslaving

Stoppen met een verslaving, zoals roken of drinken, is de aandrang overwinnen en aandacht geven aan wat dan boven komt. De traditionele Chinese geneeswijzen, met name acupunctuur, kunnen je steun geven. Verslaving verstopt vaak iets anders: verveling, spijt, angst, verdriet.
Roken
Rook inhaleren gebeurt op allerlei manieren. In Nederland zijn vooral de sigaret, zelf gerolde shag en sigaren populair, maar velen roken ook pijp, waterpijp en joints. Roken schaadt de gezondheid in hoge mate. Van de totale ziektelast komt 13,1% door roken (VTV, 2014). Roken verhoogt de kans op onder andere kanker, hart- en vaatziekten en verschillende longziekten. Reden genoeg dus om te stoppen met verslaving. ‘Stoppen met roken’ als een indicatie voor (oor)acupunctuur heeft zich vastgezet in het publieke bewustzijn. De oorzaak hiervoor ligt vooral in de toepassing van acupunctuur via het NADA-protocol in de jaren 70, hierboven al genoemd. Maar het NADA-protocol of een variatie daarop wordt vaak toegepast zonder de onderbouwing waarom een protocol dat ontwikkeld is voor heroïneverslaafden, effectief zou zijn bij mensen die willen stoppen met roken.
Wat kan TCG bij stoppen met roken betekenen?
Dat acupunctuur een ontspannend effect kan hebben, een gevoel van welbehagen creëren, mogelijk de hersenactiviteit positief beïnvloeden en helpen de afkickverschijnselen de baas te worden – zoveel is duidelijk. Maar roken is primair een gedragsprobleem en een therapie kan zich slechts richten op ondersteuning: stoppen zal de roker echt zelf moeten doen.
Alcohol
Nederland telt ongeveer 1,3 miljoen zware drinkers. Dat ben je als man officieel bij meer dan twee glazen alcohol per dag, als vrouw bij meer dan één. Bij zo’n 395.000 mensen is sprake van drankmisbruik. Dat betekent dat drank in het spel is bij gevaarlijke situaties zoals autorijden of het bedienen van machines, dat er contact is met politie of justitie en dat er nadelige gevolgen zijn voor school of werk. Naar schatting zo’n 82.000 mensen zijn alcoholist, met een echte verslaving, inclusief alle daaruit voortvloeiende problemen.
Wat kan TCG bij verslaving betekenen?
Acupunctuur kan helpen te stoppen met verslaving door de aandrang te verminderen, de wilskracht te vergroten en de fysieke ontwenningsverschijnselen af te zwakken. Het wordt daarom wereldwijd veel toegepast in afkickklinieken. Die toepassing vloeit voort uit een protocol voor oor acupunctuur (NADA), dat het New Yorkse Lincoln-ziekenhuis in de jaren 70 ontwikkelde: oorspronkelijk voor drugsgebruikers, later werd het ook ingezet bij verslaving aan roken, alcohol en andere middelen.
Acupunctuur kan helpen de ontwenningsverschijnselen te verminderen door:
– De stofwisseling in de hersenen te veranderen en onder meer het endorfineniveau te verhogen;
– De dopaminehuishouding te normaliseren. Dit vermindert de over stimulerende effecten van drugs en kan de destructieve cyclus doorbreken;
– De serotoninehuishouding te normaliseren;
– Nervositeit te verminderen;
Meer TCG
Maar TCG is veelzijdiger. Zo kunnen therapeuten ook op maat bereide kruidenformules inzetten om de verwoestende effecten van verslaving aan te pakken, de opname van voedingsstoffen te verbeteren en de homeostase te herstellen. En shiatsu is bijvoorbeeld heel geschikt om je verwarde emoties weer in het gareel te krijgen. De weg naar herstel is bij verslavingen nooit gemakkelijk: zelfs na een traject in een voltijds-afkickkliniek is er kans op terugval. TCG biedt dan zeker ondersteuning. Maar alles moet je in de juiste context zien: één enkele behandelaar is geen volledige kliniek en het gaat altijd om het hele plaatje rondom de verslaving, inclusief mogelijke schuldhulpverlening en maatschappelijk werk.