Moxa Therapie

Moxa Therapie

Wat is moxa-therapie?
Ontdekking van het vuur

De ontdekking van het vuur leidde er niet alleen toe dat men vuur ging gebruiken om op te koken of om te gebruiken als warmtebron, men merkte ook op dat vuur een rol kon spelen bij het behandelen van ziektes. Uit deze ontdekking is onder andere de moxa-therapie voortgekomen. Men kwam erachter dat de bladeren van bijvoetkruid gemakkelijk branden en dat de prettige warmte die dit voortbracht ideaal was om blokkades van chi op te lossen.

Evenals bij acupunctuur is het doel van moxa-therapie om chi of levensenergie te stimuleren. Dit gebeurt door de acupunctuur punten te stimuleren die op de meridianen liggen, dit zijn belangrijke drukpunten op de banen waardoor de levensenergie stroomt. Moxa-therapie kan op verschillende manieren toegepast worden. Het gaat er in ieder geval om dat er met behulp van brandende moxa warmte-energie naar een acupunctuur punt wordt geleid om zo chi te bevorderen.

Met moxa wordt verwezen naar een kruid dat in het Japans mogusa wordt genoemd. De Nederlandse benaming is bijvoetkruid (Latijn: artemisia vulgaris). In de meeste gevallen wordt er een staafje moxa gebruikt. Het staafje moxa wordt aangestoken en de moxa-therapeut draait iets boven het te behandelen acupunctuur punt langzaam met het moxa staafje rond. Soms wordt er ook een acupunctuurnaald gebruikt door boven op de naald een stukje moxa te prikken dat wordt aangestoken. Ook wordt er weleens een laagje zout of een stukje gember op de huid gelegd met daar bovenop een brandend stukje moxa. In mijn praktijk maak ik ook gebruik van de Moxa lamp. De Moxa lamp is een elektromagnetische lamp, die niet te vergelijken is met gewone infraroodlampen, andere warmte producerende apparaten of sauna gebruik. De werking er van is dieper.

Behandelingen met de Moxa lamp

Deze lamp heeft een ronde plaat bekleed met mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Bij het activeren van de lamp verwarmen de ingebouwde spiralen de mineralenplaat.

Moxa lamp

Hierbij produceert de lamp elektromagnetische golven die door het lichaam herkend en geabsorbeerd worden en die het cel metabolisme van het lichaam versterken. Deze selectieve absorptie heeft een therapeutisch effect op de te behandelen gebieden. Het effect wordt in verband gebracht met een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, verwijderen van toxinen uit weefsels, pijnreductie en spierontspanning en tevens een gunstig energetisch effect op de verschillende orgaansystemen. De Moxa lamp kan worden ingezet in combinatie met andere therapieën. De warmte van deze lamp is weldadig voor lichaam en geest en wordt als zéér prettig ervaren en bij regelmatig gebruik van de Moxa lamp blijkt het herstelproces aanzienlijk te versnellen. Moxa wordt vooral toegepast bij klachten als chronische pijnen, energiegebrek, gewichtsproblemen en seksuele problemen.

De effecten van de Moxa lamp op het lichaam:

Bevorderen van de bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof in de weefselcellen. Verbeteren van de stofwisseling. Bevorderen van de genezende effecten op de inwendige organen. Verlichten en bevrijden van pijn bij beschadiging van zachte weefsels en gewrichten. Verdrijven van toxische stoffen uit de cellen. Verzachten van ontstekingen en oedeem in de weefsels. Assisteren bij de genezing van huidziekten. Balanceren van het zenuwstelsel. Stimuleren van de hypothalamus, etc.