Moxa Therapie

Moxa Therapie

Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Bij een behandeling met moxa worden de acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt warmte en energie toegevoegd op die punten en wordt energie in beweging gezet. De acupuncturist kan hiervoor kiezen als er pijn is door stagnatie, als er te weinig warmte is of teveel koude. Het spreekt voor zich dat uw acupuncturist zorgvuldig met moxa omgaat. Hij past moxa toe met aandacht voor wat u ervaart. Er zijn verschillende manieren om moxa toe te passen.

De moxa-stick

Dit is een dikke sigaar die heel langzaam opsmult en die boven de huid heen en weer of naar een punt toe wordt bewogen. De moxa raakt de huid niet aan. Vrouwen die een baby in stuitligging hebben gehad kennen de moxa-stick wellicht. Dagelijks de buitenhoek van beide kleine teennagels met moxa verwarmen kan het kindje aanzetten tot draaien. Ga daarvoor altijd naar een goed opgeleide acupuncturist en overleg met verloskundige of arts.

Moxa op de naald

Dit is een methode, waarbij korte stukjes van een dunnere moxa-sigaar over de naald worden geschoven en aangestoken. De warmte wordt door de naald diep in de huid of spier gebracht, zonder dat de moxa de huid raakt.

Losse moxa

Bij sommige vormen van acupunctuur worden heel kleine bolletjes moxa direct op de huid gelegd en aangestoken. Zodra de patiënt de warmte voelt neemt de acupuncturist met een snelle beweging het korreltje weg.

Moxalamp

Wie geen zin heeft in de rook (want roken doet het) kan een moxa-lamp gebruiken. Daarmee kan een hele zone diep verwarmd worden.

 

1 Reactie

 • First of all I want to say fantastic blog! I
  had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself
  and clear your thoughts before writing. I’ve had trouble clearing
  my mind in getting my ideas out there. I
  truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying
  to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Many thanks!

  Quyen
  Geplaatst 6 maart 2022 om 08:27

Laat een reactie achter