Sport blessures
Sportieve competitie is in alle landen en culturen een fenomeen dat mensen verdeelt en tegelijkertijd verbindt. De belangen die aan competitie worden gehecht kunnen groot zijn. Veranderende omstandigheden of hoge eisen van de omgeving maken dat de sporter gemakkelijk uit balans kan raken. In het zoeken naar evenwicht en innerlijke rust is er een toenemende aandacht voor oude spiritualiteit en oosterse filosofie. Ook in de sport.
Sport en Chinese geneeskunde
In de Chinese cultuur is het streven naar evenwicht (yin en yang) kenmerkend. In de zorg voor een optimale gezondheid maakt men gebruik van de genezende kracht van de natuur met behulp van kruiden en oliën. Men eet gevarieerd en onderkent de effecten die bepaalde voedingsmiddelen en beweging hebben op de energiestroom in het lichaam. In moderne culturen komen juist veel klachten voor ten gevolge van bewegingsarmoede en onevenwichtige voeding. Verantwoord sporten kan lichaam en geest in een prettige balans brengen.
Acupunctuur bij sportblessures
Inspanningen bij sport vragen aanpassingen van het lichaam. Met name hart en longen moeten zich snel kunnen instellen op veranderende eisen. Botten, spieren, pezen en gewrichten moeten gewend raken aan zwaardere belastingen. Om blessures te voorkomen vereist dit nogal wat van sporter en trainer. Mentale overbelasting en overtraining kunnen leiden tot overmatige vermoeidheid en terugvallende prestaties. Acupunctuur kan hier de helpende hand bieden.
Acupunctuur voor energiebalans
Door een combinatie van verschillende Chinese onderzoeksmethodes probeert de acupuncturist zich een zo goed mogelijk beeld te vormen van de energiebalans. Zowel een teveel als een tekort aan energie kan plaatselijk of in het hele lichaam voor klachten zorgen. Om te voorkomen dat blessures gaan optreden, verergeren of zich zullen herhalen, zal zo’n energieverstoring moeten worden hersteld. De acupuncturist kan met een subtiele plaatsing van naalden dus ook preventief werken. Naast specifieke sportblessures zoals bijvoorbeeld peesontstekingen of spierkrampen kunnen veel onbegrepen of chronische problemen zoals burn-out, concentratiestoornissen en overtraining goed worden behandeld. Acupunctuur wordt ook ingezet bij hoofdpijn en maag- en darmklachten bij sporters als gevolg van nervositeit en wedstrijdspanning.
T’ai Chi en Qi Gong: balans en rust
Voor zowel een effectief herstel als een adequate wedstrijdvoorbereiding zijn T’ai Chi en Qi Gong als trainingsvormen zeer werkzaam. Door ruime, langzame bewegingen met aandacht uit te voeren en daarbij bewust te ademen, wordt een ontspannende rust nagestreefd. Een ideale methode voor sportmensen die in de periode tussen trainingen de noodzakelijke rust zoeken, maar toch willen blijven bewegen.
Shiatsu bij sportblessures
Wij staan voor een holistische lichaam therapeutische ondersteuning in uw individuele levenssituatie. Soms is een Shiatsu behandeling de eerste keuze, of kunnen Acupunctuur en elementen uit de TCG je lichaam gemakkelijk begeleiden naar ontspanning. Of heb je een combinatie van alle drie nodig? Laten we het samen ontdekken.
Therapieën, behandelingen en diensten
Laser therapie een innovatie in acupunctuur en verbeterde technologie! Laser acupunctuur is een moderne methode waarbij zonder naalden acupunctuur wordt toegepast. De laserdioden worden op acupunctuurpunten op het lichaam geplakt en het licht penetreert vervolgens het lichaamsweefsel.
Wij passen bij Helios-Medica meerdere therapieën toe, zoals massage (tuina, shiatsu), cupping, moxa, externe kruidenpleisters en -lotions of qi gong, allemaal met het doel de doorbloeding te herstellen, de afvoer van kapot weefsel te verbeteren door de lymfestroom op gang te houden en het vastzittende bindweefsel soepel te maken. Ook zetten wij inwendig kruiden in, om het lichaam te ondersteunen en de balans te laten terugvinden.
Acupressuur is een uit China afkomstige techniek, waarbij de energieën van het lichaam geregeld worden door het uitoefenen van druk op de meridiaan-punten (energiebanen) op het lichaam. Dit heeft invloed op de emoties, spanningen en zorgt voor verlichting van pijn. Bij acupressuur wordt voornamelijk enkel druk uitgeoefend met de handen en vingen, bij acupunctuur wordt er gewerkt met zeer dunne naalden die op specifieke punten in het lichaam geplaatst worden.
Een belangrijk principe in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de leer van de vijf elementen. Ook hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is wat wij de nazomer noemen. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water.