Chronische Klachten

Chronische klachten

Chronische pijn of aanhoudende pijn is een wijdverbreid probleem, waarvan meer dan 2 miljoen mensen in Nederland last hebben. Zij kunnen niet doen wat ze willen en passen hun leven voortdurend aan hun pijnen aan. Continue pijn heeft een grote invloed op je relaties, gezin, vriendschappen en werk. Aandoeningen: Pijn is chronisch als deze langer voortduurt dan het gebruikelijke verloop van een acute kwetsuur. Typische aandoeningen waarbij chronische pijn optreedt, zijn: artrose, reumatoïde artritis, lage rugpijn, schouder- en nekpijn, hoofdpijn en migraine, pijn bij (de behandeling van) kanker, fibromyalgie, zenuwpijn zoals ischias, aangezichtspijn, pijn bij Herpes Zoster, chronische overbelasting, zoals peesontstekingen, prikkelbare-darmsyndroom, blaasontsteking en endometriose. Bij sommige mensen leidt chronische pijn tot depressie.

Wat kan TCG bij chronische pijn betekenen?

De laatste jaren zijn verschillende grote, goed opgezette studies gedaan naar de werking van acupunctuur bij chronische pijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is bij chronische lage rugpijn, artrose, hoofdpijn, migraine en pijn na operaties. Naar andere vormen van chronische pijn is minder onderzoek beschikbaar, maar samengevat is er voldoende bewijs dat acupunctuur bij chronische pijn kan helpen.

Behandeling

Bij de behandeling van chronische pijn zullen wij naast acupunctuur ook andere traditionele Chinese geneeswijzen toepassen. Bijvoorbeeld de therapie vormen tuina en shiatsu, beweging via qi gong om energie op te bouwen of moxa om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Soms zetten wij kruiden in, om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.