Pijnloze acupunctuur

Pijnloze Acupunctuur

Hoewel Chinese stijl acupunctuur het meest bekende systeem is, wordt Japanse acupunctuur steeds populairder. Traditionele Chinese acupunctuur omvat het inbrengen van naalden in de huid op specifieke punten. De naalden kunnen dan worden gedraaid, gedraaid of zelfs geëlektrificeerd. In de Japanse acupunctuur zijn de naalden dunner en fijner en worden ze meestal niet gemanipuleerd, waardoor ze vaak minder pijnlijk worden. Er zijn veel verschillende soorten Japanse behandeltechnieken, Japanse acupunctuur is er daar een van.

Na het inleidende gesprek neem je plaats op de futon (Japanse mat) of op de behandeltafel. Daarna stel ik de vervolg diagnose door middel van palperen en voelen van de reflexzones in de hara/abdomen (buik). Op basis van het voelen en je reactie daarop plaats ik de naaldjes die heel dun en fijn zijn max. 2 -4 mm diep. Na het zetten van de naaldjes op verschillende acupunctuurpunten van het lichaam, voel ik opnieuw de pols en hara en kijk ik of de pijnlijke zones verminderd zijn en er meer balans is. Harde, gestagneerde plekken worden zacht en pijnlijke zones verdwijnen. Het voordeel van de Japanse acupunctuur is dat de naaldjes klein en dun zijn zodat je (bijna) niet voelt dat ze worden geplaatst en doorgaans niet dieper dan 2 a 4 mm. De naaldjes blijven een tijdje zitten en deze techniek combineer ik met Shiatsu.

Zo ontstaat er een mooie combinatie die een diepe ontspanning brengt en het zelfhelend vermogen van je lichaam stimuleert en in balans brengt.

Toyohari is ontwikkeld door een groep vooraanstaande blinde acupuncturisten. Door hun uitstekende sensitiviteit zijn hele specifieke technieken ontwikkeld die als kenmerk dragen: minder is meer. De naalden gaan bij Toyohari niet of heel oppervlakkig door de huid heen en blijven veelal niet staan tijdens de behandeling, zoals gebruikelijk bij de Chinese stijlvormen. De behandeling is daarom zeer verfijnd en toepasbaar zonder enige pijn. Kinderen wil je natuurlijk zo min mogelijk belasten en al helemaal geen pijn doen tijdens de behandeling. Voor de kleintjes zet ik dan ook een Japanse techniek in genaamd Shonishin. Deze methode is ontwikkeld vanuit de ervaring dat kinderen weinig stimulatie nodig hebben om te kunnen herstellen omdat hun lichaam nog in volop ontwikkeling is. Chinese acupunctuur kan een overreactie geven waardoor klachten verergeren. In plaats van naalden worden kleine metalen instrumenten gebruikt waarmee gestreken of getikt wordt op de huid. Na de behandeling worden soms zeer kleine, metalen korrels met een plakkertje op de huid gezet. Aan de ouders kan gevraagd worden de behandeling in overleg met de behandelaar zelf dagelijks toepassen om het herstel te bevorderen. In enkele gevallen wordt een uiterst dun naaldje ter grootte van een dikke haar, even ingezet en weer verwijderd. Het kind voelt hier niets van. Ook kan Japanse moxa worden ingezet bij de oudere kinderen die wat langer rustig kunnen blijven zitten. Beide technieken zijn pijnloos. Een Teishin is een stompe naald, meestal gemaakt van edelmetaal, waarmee acupunctuurpunten behandeld worden. De naald raakt hierbij de huid wel aan, maar dringt er niet doorheen. Voordelen van Japanse behandeltechnieken: Pijnloos Geschikt voor kinderen van 0 tot 16 jaar.