Auriculo therapie

Auriculo Therapie - Ooracupunctuur

Auriculo therapie (oor acupunctuur) is de westerse vorm van oor- reflex- acupunctuur. In vergelijking met de Chinese oor acupunctuur zijn de oor kaarten meer gedetailleerd, de detectie van oor punten meer verfijnd en de therapeutische toepassing meer uitgebreid. Behalve de symptomen wordt er in de Auriculo therapie tevens nagedacht over achterliggende oorzaken en wordt gezocht naar zogenaamde “terreinstoornissen”.

Oor acupunctuur ofwel Auriculo-therapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Heb je bijvoorbeeld schouderklachten aan je rechterschouder dan zal het schouderpunt in het rechteroor gevoelig zijn als je erin knijpt. Het schouderpunt in je oor veranderd zodanig dat het zelfs met behulp van apparatuur meetbare veranderingen weergeeft. Door een naaldje of magneetballetje op het schouderpunt van je oor te zetten beïnvloed je direct het pijnniveau in de schouder en beïnvloed je het gehele genezingsproces op een positieve manier.

Hoe wordt oor acupunctuur gebruikt?

Er kan op 2 manieren worden geprikt: met steriele wegwerpnaalden welke na de behandeling worden verwijderd of er wordt gebruik gemaakt van een verblijfsnaald. Een verblijfsnaald is een hele kleine naald die oppervlakkig in de huid worden gezet en gedurende enkele dagen tot weken blijven zitten. Als mensen bang zijn om geprikt te worden kan er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen balletjes of samengeperst zaad welke met een pleister worden vastgezet in of op de oorschelp. Kinderen worden in principe alleen behandeld met behulp van metalen balletjes of samengeperst zaad.

Veel behandelde klachten met Auriculo Therapie:

VERSLAVINGEN (overgewicht, roken, alcohol).

HORMONALE klachten (PMS, overgangsklachten).

PIJN klachten (spanningshoofdpijn, migraine, gewrichtspijn, lage rugpijn en neuralgieën).

PSYCHISCHE klachten (depressie, stress, burn-out, posttraumatische stress-stoornis).

ALLERGISCHE klachten (huid en luchtwegen, hooikoorts).

FUNCTIONELE klachten (klachten zonder aantoonbare oorzaak).

Auriculo-therapie heeft dezelfde therapeutische principes als acupunctuur, maar richt zich alleen op het oor en op de atriale cartografie. Met behulp van sommige zaden van Vaccaria-zaadjes of

Leave a comment